Eduskunnassa nousi ilmiriita punavihreiden puolueiden ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) välille. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki muistutti, että kun Fennovoiman projektia kehutaan yksityiseksi, sen sijoittajat ovat kuitenkin suurelta osin kunnallisia sähkölaitoksia.

– Onko kohtuullista käyttää veronmaksajien rahoja näin epävarmaan hankkeeseen? Arhinmäki kysyi.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi bioenergian tuottavan sähköä heti ja korvaavan samalla tuontienergiaa toisin kuin Olkiluoto 3:n ydinvoimalaitos, jota on rakennettu vuosikausia.

Vapaavuori: Vasemmisto
halveksuu demoratiaa

Vapaavuori vastasi tähän tuohtuneeseen sävyyn.

– Tämähän on halveksuu kunnallista demokratiaa! Myös vihreiltä on aikamoista sumutusta tämä teidän retoriikkanne. Te vastustatte kuitenkin ydinvoimaa kaikissa olosuhteissa, Vapaavuori sivalsi.

Arhinmäki ei vastannut myöskään toistuviin kysymyksiin, ajaako puolue pohjoisen työläisen asiaa, joilla viitattiin Tornion terästehtaaseen, joka käyttää runsaasti sähköä vasemmistoliiton keskeisellä kannatusalueella Lapissa. Salissa tulkittiin lukuisissa välihuudoissa, että vasemmistoliitto on hylännyt suomalaisen työläisen.

Vapaavuori luottaa
venäläisiin laitoksiin

Vapaavuori sanoi myös, ettei ole hänen tehtävänsä arvioida, onko Fennovoiman ydinhanke kannattava: sen arvioivat hankkeen sijoittajat. Häneltä kysyttiin, luottaako hän venäläiseen tekniikkaan: hän sanoi luottavansa Säteilyturvakeskukseen.

– Suomessa on jo kaksi venäläistä ydinvoimalaa Loviisassa. Fennovoima korvaa sähkön tuontia Venäjältä. Myös ydinpolttoaine tulee todennäköisesti Venäjältä, mutta sitä voidaan teknisesti tuoda muualtakin, Vapaavuori muistutti.

Vihreiden Niinistö
sai satikutia

Vapaavuori poltti perusteellisesti hihansa Ville Niinistölle tämän moitittua Vapaavuoren laintulkintaa.

– Niinistö väitti, että tulkitsin väärin ydinenergialakia. Se on entiseltä ministeriltä niin raju väite, että pyydän häntä sitä hieman selvittämään. Se on suorastaan härski väite, juristitaustainen Vapaavuori syytti.

Stubb: Venäjän talous 
riippuvaisempi Euroopasta

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kertoi energiasta Euroopan näkökulmasta. Hän muistutti Suomen pysyvän Venäjän naapurina vastakin. Myös Euroopan energiasta noin 30 prosenttia tulee Venäjältä, eli Eurooppa on melko riippuvainen Venäjän energiasta.

– Mutta Venäjän energianviennistä 80 prosenttia menee Eurooppaan. Sen viennistä puolet koostuu energiasta eli myös Venäjä on vahvasti kytköksissä Eurooppaan, Stubb muistutti.

Stubbin mukaan Rosatom on laitevalmistaja ja Fennovoima taas suomalainen yritys, jonka sijoittajat ovat suomalaisia, sitä koskevat Suomen lait ja johtajat ovat suomalaisia.

– Minua häiritsee se asenteellisuus, jopa russofobia, jolla hanketta käsitellään. Tämä on talouspoliittinen, työllisyys- ja investointipoliittinen päätös. Rosatom on hyvä yhteistyöyritys Fennovoimalle, Stubb arvioi.

Veli-Pekka Leskelä