

IMF:n ex-apulaisjohtaja: tukipaketit olivat vikatikki
Brysseliläinen ajatushautomo Bruegel, jota voidaan pitää vahvasti eurooppamyönteisenä instituutiona, julkaisi kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n entisen apulaisjohtajan Ashoka Modyn näkemyksiä. Esipuheessa Bruegelin johtaja Guntram Wolff kirjoittaa, ettei yhtäkään eurokriisin perussyistä olla korjattu kriisivuosien aikana. Näihin syihin lukeutuvat pankkikriisi, euromaiden velkakriisi ja erilaisista eurotalouksista johtuva kilpailukykykriisi.
Valta takaisin valtioille
Modyn mielestä keskitetyllä ylikansallisella päätöksenteolla ei voida saavuttaa legitiimiä järjestelmää. Modyn viesti onkin, että keskittämisintoisessa politiikassa tulisi kääntyä täysin toiseen suuntaan.
Tukipaketit ovat sitoneet valtiot toisiinsa epämiellyttävällä tavalla, jolloin ei ole helppoa muodostaa yhteistä näkemystä. Yksityiset sijoittajat ovat saaneet rahansa ja euromailla on nyt yhteisessä taakassa suuri määrä velkaa. Ja koska euromaat haluavat kuitenkin pitää omasta päätöksenteosta kiinni, niin tukipakettien tiukat taloudelliset ehdot ovat pitkittäneet kriisiä, sekä tehneet massiivisten velkojen takaisinmaksun äärimmäisen vaikeaksi.
Mody ehdottaakin, että valta pitäisi hajauttaa takaisin kansalliselle tasolle. Se kuitenkin vaatii sen, että Euroopassa täytyy hyväksyä maiden olevan erilaisia. Toisaalta tällaisen hyväksyminen puolestaan vaatii sen, etteivät maat joutuisi ottamaan riskikseen muiden maiden vastuita.
Eri mailla tulee olla erilainen riskihinnoittelu
Euromaiden päättäjien tulisi ottaa virheistänsä opiksi. Mody kysyykin, että eikö neljä vuotta sitten virheiksi havaitut teot tulisi kääntää eduksi – ja olla tekemättä vielä pahempia virheitä, jotka sitten paljastuvat nekin neljän vuoden päästä.
Mody kritisoi sitä, ettei ”no-bailout”-sääntöä olla noudatettu. Säännön rikkomiseen on kuitenkin johtanut se tosiasia, että euromaita on aikanaan Baselin komiteasta käsin pidetty riskeiltään samanarvoisina. EKP:n henkilöstö on toisaalta ollut vahvasti mukana Baselin komiteassa tekemässä tällaista linjanvetoa.
Tuloksena oli jyrkkä korkotason pudotus nyt pahoin velkaantuneilla euromailla. Korkotasot revähtivät kuitenkin ripeään nousuun näiden euromaiden rahoittajien pelätessä sijoituksiensa todellista riskiä.
Ylivelkaantumiselta oltaisiin vältytty, jos alun alkaenkin eri euromailla olisi ollut erilaiset – maiden taloutta heijastelevat – korkotasot. Euromaiden tulisi olla yksinomaan ”rahoittajiensa puristuksessa”, ja noudattamalla sitä kautta hyvää taloudenpitoa. Jos taas talouskuria ajetaan muiden euromaiden määräyksestä, poliittinen hinta kasvaa. Maat ajautuvat eripuraan. Juuri näin on käynytkin.
Integraatiohakuinen politiikka on siten kääntynyt tarkoitustaan vastaan.
Talousunioni on kriisituote
Mody kirjoittaa, ettei talousunionista olla puhuttu tai kirjoitettu halaistua sanaa neljän vuosikymmenen aikana. Kun yhteisen rahan idea kehittyi 1970-luvulla oli päivän selvää, että taloudellinen määräysvalta säilyisi kansallisella tasolla.
Eurokriisin varjon turvin on yritetty hiljaa hivuttaa taloudellista määräysvaltaa pois jäsenmailta. Virallisesti asia on kuitenkin toisin. Mody mainitsee Saksan keskuspankin, sekä EKP:n pääjohtaja Mario Draghin kommentit, joiden mukaan määräysvalta talousasioissa tulee olla kansallisissa käsissä.
Mody huomauttaa, ettei jäsenmaat voi laatia talousarvioitaan mielekkäästi yhteisten velkakirjojen eli eurobondien vuoksi. Eurobondeissa on samanlainen epävarmuustekijä kuin nyt hyväksytyssä EVM:ssäkin on. Ajatellaan asiaa Suomenkin kohdalla: on aivan erilainen haaste laatia valtion talousarviota, kun EVM:n vuoksi arvioon saattaa tulla varattavaksi menoja aina pyöreästä nollasta 11 miljardiin euroon asti.
Sama epävarmuuden logiikka pätee niin yhteiseen pankkikriisirahastoon kuin yhteiseen talletussuojaan, joita on ideoitu kuuluvaksi pankkiunioniin.
Modyn mielestä talous toimii tehokkaammin, kun jäsenmailla on taloudellinen määräysvalta ja insentiivi hoitaa taloutensa hyvin.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.