Puheenjohtaja Jussi Halla-aho puntaroi sivuillaan vanhoista kirjoituksista irtisanoutumisen mielekkyyttä.

Halla-aho kirjoittaa:

Kirjoitin eilen Scriptaan yhteenvedon vaalituloksista. Olen kirjoittanut samanlaisen yhteenvedon kaikista vaalituloksista viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Eilinen hyvin pelkistetty kirjoitus on selvästi tehnyt vaikutuksen. Ainakin viisi mediaa on tehnyt tapauksesta uutisen. Huomio ei kuitenkaan ole siinä, mitä sanoin, vaan siinä, että:

”Halla-aho aktivoi kohubloginsa”

”Halla-aho päivitti kohuttua blogiaan”

”Halla-aho elvytti kohuakin herättäneen bloginsa”

Ajatus näyttää olevan, että koska Scriptassa on ollut ”kohua” herättäneitä kirjoituksia, hyvän päivän toivotuksetkin kyseisellä alustalla olisivat epäilyttäviä.

Muutenkin Scriptan kaivelu ja samojen vanhojen kirjoitusten pyörittely kaikkien vaalien jälkeen jokseenkin samoin sanakääntein on erikoista. Kirjoituksethan ovat – ja ovat kaiken aikaa olleet – kaikkien nähtävillä ja luettavissa. Kuitenkin aina vaalien jälkeen ne ”löydetään” uudelleen.

Kyse voi myös olla siitä, että aina tulee uusia toimittajasukupolvia, joille Scriptan kauhut tulevat uusina asioina. Tämän päivän kesätoimittajat olivat 5-10-vuotiaita, kun kohukirjoituksia veivattiin ensimmäistä kertaa mediassa.

Miksi minua ei kiinnosta vastailla kirjoituksiani koskeviin toimittajien kysymyksiin? Siksi, että ne on jo käsitelty kunnallisvaalien 2008, eduskuntavaalien 2011, kunnallisvaalien 2012, eurovaalien 2014 ja perussuomalaisten puheenjohtajavaalien 2017 yhteydessä. Se, että toimittaja hyökkää minkä tahansa vaalin jälkeen saman sitaattilistan kanssa kimppuuni, on rituaali ja pakkoliike, ei sen kummempaa.

Helpoimmalla ehkä pääsisi, jos vain vastaisi, että joo joo, irtisanoudun aiemmista sanomisistani. En kuitenkaan tee näin, koska pian 15 vuotta kiertänyt sitaattilista sisältää hyvin erilaisia sanomisia. Osa on ollut tyhmiä ja harkitsemattomia kommentteja. Osa on ollut sellaisia kommentteja, joita voi sanoa tavallisena tallaajana mutta ei poliitikkona. Ja osa on sellaisia juttuja, jotka kontekstistaan irrotettuna kuulostavat hurjilta mutta joissa on ollut ja on edelleen pointti.

Tämän vuoksi en voi ”irtisanoutua” kollektiivisesti toimittajan sitaattilistasta. En liioin voi käyttää koko EU-vaaleja käsittelevää tiedotustilaisuutta siihen, että käymme yksi kerrallaan läpi toimittajan sitaattikokoelmaa ja yksittäisten sitaattien taustaa ja merkitystä. Vaihtoehdoksi jää se, että mikrofoni otetaan pois toimittajalta ja annetaan sellaiselle toimittajalle, jolla on jotakin päivän teemaan liittyvää kysyttävää.

SUOMEN UUTISET