Eurokriisin tulkinnassa on ristiriita. Euroeliitti suitsuttaa, kuinka sen linja on ollut oikea ja kuinka kriisi on jo hallinnassa jopa Kreikkaa myöten, kuten valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) joulun alla vakuutti.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Kreikka sortuu uuteen kriisiin – ja Islanti menestyy mainiosti politiikalla, jota perussuomalaiset ovat esittäneet alusta asti.

– Islanti teki niin kuin perussuomalaiset alusta asti esittivät: sen talous kasvaa ja työttömyys on noin neljä prosenttia, puheenjohtaja Timo Soini kehui perussuomalaisten jättämän välikysymyksen tiedotustilaisuudessa.

Eurokriisi on edennyt
uuteen vaiheeseen

Islanti noudatti perussuomalaisten suosimaa no bail out -linjaa, eikä pelastanut pankkejaan. Islanti ei tästä huolimatta kadonnut kartalta tai romahtanut Kreikan tavoin monella mittarilla lähes kehitysmaan tasolle.

– Islannin talous on menestynyt kaikilla mittareilla kriisimaita paremmin. Sen talous on kasvanut jo vuosia hyvää tahtia, työttömyys on erittäin alhaisella tasolla ja sekä julkinen että yksityinen velka ovat jo pitkään olleet selvässä laskussa.

– Tukipakettipolitiikan kutsuminen menestystarinaksi onkin hävytöntä: se vähättelee inhimillistä kärsimystä, joka on seurannut. Euroalueen veronmaksajat ovat kantaneet täysin kohtuuttoman osan kustannuksista. Kriisimaat päättivät EU:n painostamina pelastaa pankkiirit, kun taas Islanti päätti pelastaa oman kansansa, perussuomalaisten välikysymys tiivistää.

Soini korostaa, ettei yksikään puolue ole ollut eurokriisissä niin johdonmukainen kuin perussuomalaiset.

VELI-PEKKA LESKELÄ

Tagit