Italia voi suistua apupaketin tarpeeseen puolen vuoden sisällä, jos sen talouskriisi pahenee nykyisestään ja lainarahan hinta kasvaa valtion lisäksi myös suurilla yhtiöillä. Tiedot selviävät italialaisen pankin Mediobancan yksityisestä muistiosta, josta kertoo brittiläinen The Telegraph.

– Aika loppuu pian. Italian talouden suuri kuva ei ole parantunut kuluneen vuosineljänneksen aikana, pikemminkin päin vastoin. Noin 160 suurta yritystä on nyt erityisessä kriisivalvonnassa, kirjoitti Mediobancan analyytikko Antonio Guglielmi luottamuksellisessa asiakaskirjeessään.

Johtopäätös on, että Italia ajautuu apupaketin tarpeeseen, ellei sen lainaraha pysy halpana ja yleinen talouskasvu nosta maata pinnalle. Mutta talouskasvu ei osoita virkistymisen merkkejä.

Guglielmi vertaa tilannetta vuoteen 1992, jolloin Italia heitettiin ulos valuuttakorimekanismista valtion rimpuilusta huolimatta. Italian 2,1 biljoonan euron velka on maailman kolmanneksi suurin Yhdysvaltain ja Japanin jälkeen. Maan velkamarkkinoiden vaikeudet uhkaavat aina sytyttää koko euroalueen kriisin uuteen leimuun.

The Telegraphin uutisen kirjoitti Ambrose Evans-Pritchard, joka on ennenkin maalannut pirua euron seinälle. Viimeksi hän vaati talouskomissaari  Olli Rehnin (kesk.) eroa, koska hänen politiikkansa ”sotii taloustiedettä vastaan”.

Veli-Pekka Leskelä