Italian hallituskriisiin etsitään ratkaisua tänään tiistaina, kun parlamentin ylä- ja alahuoneen edustajat tapaavat maan presidentin Giorgio Napolitanon.

Maan hallituskriisi on jatkunut jo kaksi kuukautta samaan aikaan, kun maan talouden kehitystä seurataan suurennuslasilla. Taantuma vaivaa maan taloutta, joka koettaa hillitä velkaantumistaan korkojen hillitsemiseksi. Se taas taannuttaa taloutta entisestään. Mutta vaihtoehtojakaan on vaikeaa keksiä, kun maan velka on jo 120 prosenttia bruttokansantuotteesta eli samalla tasolla kriisimaiden Kreikan ja Portugalin kanssa.

Presidentti valittiin uudelleen Italian tilanne vertautui jopa Suomen poliittisiin solmuihin 40 vuoden takaa, kun parlamentti valitsi presidentti Napolitanon virkaansa lauantaina uudelleen, vaikka hän oli ensin jyrkästi kieltäytynyt uudelleenvalinnasta. Mutta riitaisat puolueet eivät pystyneet valitsemaan hänelle uutta seuraajaa.

Vasemmistolaisen Demokraattipuolueen sisäinen oppositio kaatoi kahdesti puolueen ehdokkaan valinnan presidentiksi, mikä johti puolueen johtajien eroon. Giorgio Napolitano 87-vuotias entinen kommunisti. Presidentin toukokuussa alkava uusi kausi kestää seitsemän vuotta.

Uudelleenvalintansa jälkeen presidentti haukkui heti parlamentin kyvyttömyydestä muodostaa uuden hallituksen, mitä edustajat tervehtivät suosionosoituksin.

– Italiassa havaittava laajalle levinnyt pelko kaikenlaisiin liittokuntiin ja erilaisten poliittisten voimien yhteistoimintaan on heikkouden ja halvaantumisen merkki, Napolitano totesi Financial Timesin mukaan ja varoitti vielä hallituksettomuuden vaarasta ainakin tälle vaalikaudelle.

Hänen tulkittiin kohdistaneen varoituksensa keskustavasemmistolle, joka on ollut haluton yhteistyöhön Silvio Berlusconin johtaman keskustaoikeiston kanssa. Haussa on kuitenkin keskustavasemmiston ja keskustaoikeiston yhteinen koalitio. Sen valinta lienee helpompaa nyt, kun vasemmistokoalition pääministeriehdokas Pier Luigi Bersani on väistynyt vasemmistokoalition johdosta.

.

PS VERKKOTOIMITUS