Italian sisäministeri Matteo Salvinin suosio on kaikkien aikojen huipussaan. Hänen määräyksensä olla päästämättä Diciotti-aluksen siirtolaisia pois aluksesta nosti suosioluvut ylös. Kymmenen päivän jälkeen Albania, Irlanti ja Italian katolinen kirkko lupasivat huolehtia siirtolaisista.

Sisilialaisviranomaiset ovat kuitenkin käynnistäneet sisäministeriötä vastaan rikostutkinnan. Rikosepäilyt kohdistuvat muun muassa kidnappaukseen. Salvini totesi olevansa ylpeä puolustaessaan maansa rajoja. Hän kehotti jättämään ministeriönsä tutkinnat ja keskittyvän hänen toimiensa tutkintaan.

80 prosentin tuki Salvinin tiukalle linjalle

Uutistoimisto Reuters kertoo Sky-televisiokanavan julkistamasta suosiokyselystä, missä Salvinin tiukka linja on monen italialaisen mieleen. Neljä viidestä pitää Salvinin linjaa oikeana.

– Hän yrittää toimia meidän kannalta oikein ja nyt häntä epäillään rikoksesta. Me emme ole Afrikan roskakori, 76-vuotias eläkeläinen Sebastiano Pittera purkaa tuntonsa Salvinin linjasta.

Rikostutkinta lisännee Salvinin vaikutusvaltaa. Näin uskoo ainakin mielipidetutkimuslaitos YouTrendin pääanalyytikko Lorenzo Pregliasco. Salvini voi käyttää vaikutusvaltaansa kiristämällä ruuveja EU:hun suuntaan.

Salvini saa vahvaa tukea myös hallituskumppaniltaan Viiden tähden liikkeeltä. Yli puolet puolueen kannattajista tukee Salvinia. Varapääministeri Luigi Di Maio puolusti Salvinia. Hän totesi olevan kaksi eri asiaa joutua rikostutkintaan kansakunnan edun ja korruption välillä.

Henri Alakylä