Italiassa järjestetään parlamenttivaalit 4. maaliskuuta. Vaaleihin osallistuu kolme merkittävää blokkia. Minkään blokin ei kuitenkaan odoteta saavuttavan riittävää äänimäärää enemmistöhallituksen muodostamiseen. Oikeistoblokki on lähimpänä tätä päämäärää. Sen takana tulevat EU-myönteinen vasemmistoblokki ja keskenään kisaileva Viiden tähden liike.

Oikeistoblokin vaalilupaukset ovat hurjia. Lupauksiin lukeutuvat muun muassa eurokriisivuosina tehdyn eläkeuudistuksen kumoaminen ja alhainen tasaveromalli. Italialaislehti La Repubblican laskelmien mukaan oikeistoblokin vaalilupaukset kairaavat mittavan 200 miljardin euron budjettiaukon.

Italia on Euroopan velkaisin maa

Oikeistoblokin vaalilupausten rahoitus on epäselvää. Vaihtoehtoja on kolme. Joko budjettikuria tiukennetaan jostain muualta, tai alijäämä kuitataan ottamalla velkaa. Kolmas vaihtoehto on, että lupauksia ei edes yritetä pitää.

Näin suuren budjettialijäämän kuittaaminen velalla on periaatteessa kiellettyä, sillä Italia menisi ryminällä aivan väärään suuntaan kuin mihin kasvu- ja vakaussopimus edellyttää. Budjettialijäämä ei saisi ylittää kolmea prosenttia suhteessa maan bruttokansantuotteeseen.

Lisäksi Italialla on euroissa mitattuna velkaa valmiiksi jo mykistävät 2 300 miljardia euroa. Se on hieman yli 130 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Sopimuksen mukaan Italian tulisi kiristää budjettikuria asteittain niin, että velkaisuusaste laskisi kohti 60 prosentin lukemaa.

Oikeiston lupauksia pidetään vastuuttomina

Italian ex-pääministeri Mario Monti pitää oikeiston vaalilupauksia yksinkertaisesti vastuuttomina. Hänen mukaansa lupausten kuittaaminen aiheuttaisi katastrofin.

Italian talousministeri Pier Carlo Padoan on Montin kanssa samoilla linjoilla. Hänen mielestään lupausten lunastaminen kumoaisi kaiken sen työn, jonka Italia on tehnyt viime vuosien aikana pyrkiessään trimmaamaan talouttaan.

EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici on esittänyt niin ikään huolensa Italian tulevista vaaleista. Hän aikoo kuitenkin odottaa vaalien tulosta ja tulevan hallituksen tekoja ja sitoutumista EU:hun.

Oikeistoblokki luopunut eurovastaisuudestaan – vai onko?

Eurovastaisina mielletyt puolueet ovat vaienneet aiemmista puheistaan viedä Italia ulos yhteisvaluutta eurosta. Esimerkiksi maan ex-pääministeri Silvio Berlusconi on todennut, että euroero on teknisesti mahdotonta.

Eurosta ei tosin tarvitse erota poliittisella päätöksellä. Sen voi hoitaa myös toimimalla niin, ettei yhteisvaluutan käytölle ole enää mahdollisuuksia.

Mikäli Italian oikeistoblokki pärjää vaaleissa ja aikoo pitää lupauksistaan kiinni niin holtiton velkaantuminen toisi jomovan päänsäryn euroalueelle. Italialla ei ole tosin omin päin lupaa tehtailla euroja, mutta maa voisi käyttää valtion hyväksymää rinnakkaisvaluuttaa. Rinnakkaisvaluutan yleinen hyväksyntä on toki tärkeää. Valtion hyväksymänä tällainen rinnakkaisvaluutta toisi kaivattua kansalaisten luottamusta.

Eurokriittisen brittilehti Telegraphin pitkäaikainen taloustoimittaja Ambrose Evans-Pritchard kirjoittaa keskusteltuaan oikeistoblokin yhden puolueen talousasiantuntijan kanssa, ettei puolue pidä rinnakkaisvaluutan käyttöä ongelmallisena. Rinnakkaisvaluutta olisi Euroopan keskuspankin kontrollin ulkopuolella.

Italia voisi avoimesti uhmata kasvu- ja vakaussopimuksen sääntöjä, sillä Italian keskuspankin vastuut EKP:lle ovat jo yli 450 miljardia euroa. Nämä vastuut ovat kasautuneet hiljalleen pääomapaon myötä TARGET2-järjestelmän sisällä. Eurokriisi leimahtaisi ennennäkemättömään roihuun, jos nämä TARGET2-saatavat jäisivat hoitamatta tai ne hoidettaisiin Italian omalla valuutalla.

Telegraph muistuttaa, että avoin eurovastaisuus ei riittänyt Ranskan presidentinvaaleissa. Italian eurovastaiset puolueet ovat luopuneet näkyvästä eurovastaisuudestaan juuri tästä syystä.

Henri Alakylä