Italian valtiovarainministeri Giovanni Tria ei pidä Italian taantumaa todennäköisenä, Reuters kirjoittaa. Sen sijaan Italian talous voi jämähtää paikoilleen. Talouskasvu riippuu hänen mukaansa myös rahapolitiikasta ja maailmantalouden näkymistä.

Italian talous kutistui viime vuoden kolmannella neljänneksellä 0,1 prosenttia. Maa on teknisesti taantumassa, mikäli talous on supistunut myös vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä. Viime viikolla julkaistut tiedot maan teollisuustuotannon alavireydestä ovat lisänneet taantumariskiä.

Tria kertoi, että ensin on syytä odottaa viime vuoden lopun tilastot.

Hän sanoi, että Italia on sitoutunut kutistamaan velkaansa. Italian hallitus on kertonut aiemmin maan pystyvän keventämään velkakuormaansa talouskasvun avulla. Vaikka maan budjettialijäämäksi on sovittu noin 2 prosenttia tänä vuonna, se vaatii toteutuakseen myös maan ennakoimaa talouskasvua. Taantuman ja budjettialijäämän yhteisvaikutuksen myötä velkaisuus kasvaisi.

Tria toivoi, että jatkossa EU:n talouskurisopimusta voisi ottaa paremmin huomioon talousnäkymien muutokset. Tämä huomiointi helpottaisi talouskasvun turvaamista. Se helpottaisi myös rahoitusvakauden ja sosiaalisen vakauden säilymistä.

Henri Alakylä