Italiassa pitkään paikoillaan junnanneet hallitustunnustelut nytkähtivät liikkeelle torstaina, kun kaksi suurta vaalivoittajapuoluetta lähtivät tunnustelemaan yhteishallitusta. Euro- ja maahanmuuttokriittiset Liitto ja Viiden tähden liike pystyivät aloittamaan tunnustelut, kun Liiton oikeistoblokin Silvio Berlusconin johtama Forza Italia antoi suostumuksensa Liitolle irtaantua blokista.

Toinen syy ryhtyä hallitustunnusteluihin tuli presidentti Sergio Mattarellalta. Mattarella oli päättäväisesti käyttämässä presidentin valtaoikeuksiaan ja valmis muodostamaan oman hallituksen uusintavaalien sijaan. Hän antoi puolueille torstaina alustavasti 24 tuntia aikaa muodostaa tarvittava enemmistöhallitus. Aikaraja oli joustava, ja tänään Liiton ja Viiden tähden liikkeen pitäisi saada hallitusyhteistyö sovituksi.

Kuukautta ennen maaliskuun alun vaaleja Suomen Uutiset kävi lävitse erilaisia mahdollisia hallituskokoonpanoja tai uusintavaalien mahdollisuuksia. Liiton ja Viiden tähden liikkeen hallituskoalition väliltä esteet ovat poistuneet.

Hallituksella kosolti haasteita

Italian tulevalla hallituksella on pahoja haasteita. Italian talous on polkenut vuosia paikoillaan. Tämän vuoksi yli puolet alle 45-vuotiaista italialaisista äänestäisi Italian EU-eron puolesta. Euroalueen talousluvuista on kuulunut myös huolestuttavia hiipumisen merkkejä. Italiaa hyödyntänyt Euroopan keskuspankin arvopaperien osto-ohjelma on sekin loppusuoralla. Ohjelma on painanut Italian rahoituskustannuksia alas.

Italialla on myös maahanmuuton vuoksi haasteita. Välimeren kautta maahan on tullut pääosin Libyasta tuhansia maahanmuuttajia. Tulijamäärät ovat pudonneet sen jälkeen, kun Italia solmi Libyan kanssa palautussopimuksen. Sopimuksen vuoksi Italia on nyt haastettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Maahanmuutto voi paisua Italiassa myöhemmin uudelleen suureksi haasteeksi.

Suhde EU:hun on ongelmallinen

Viiden tähden liike on ilmoittanut, ettei se aio olla uhka EU:lle. Liitto ja Viiden tähden liike on jo päässyt sopuun mahdollisen yhteishallituksen talousohjelmasta. Se sisältää veroleikkauksia. Samalla hallitus kasvattaisi menojaan. Aiemmin tehty eläkeiän nosto kumoutuisi.

Tällainen ohjelma ei voi millään muotoa pysyä EU-maiden talouskurisopimuksen raameissa. Puolueet eivät ole vielä ilmoittaneet mahdollisia leikkauksia, joilla talouskurisopimusta noudatettaisiin.

Lisäksi Viiden tähden liikkeen perustaja Beppe Grillo on toistanut ajatuksensa Italian eurojäsenyyden alistamista kansanäänestykselle. Italian lait eivät salli kansanäänestyksiä kansainvälisistä sopimuksista.

Henri Alakylä