
Italiassa haetaan hallitusta EU- ja maahanmuuttokriittisten kesken
Italiassa pitkään paikoillaan junnanneet hallitustunnustelut nytkähtivät liikkeelle torstaina, kun kaksi suurta vaalivoittajapuoluetta lähtivät tunnustelemaan yhteishallitusta. Euro- ja maahanmuuttokriittiset Liitto ja Viiden tähden liike pystyivät aloittamaan tunnustelut, kun Liiton oikeistoblokin Silvio Berlusconin johtama Forza Italia antoi suostumuksensa Liitolle irtaantua blokista.
Toinen syy ryhtyä hallitustunnusteluihin tuli presidentti Sergio Mattarellalta. Mattarella oli päättäväisesti käyttämässä presidentin valtaoikeuksiaan ja valmis muodostamaan oman hallituksen uusintavaalien sijaan. Hän antoi puolueille torstaina alustavasti 24 tuntia aikaa muodostaa tarvittava enemmistöhallitus. Aikaraja oli joustava, ja tänään Liiton ja Viiden tähden liikkeen pitäisi saada hallitusyhteistyö sovituksi.
Kuukautta ennen maaliskuun alun vaaleja Suomen Uutiset kävi lävitse erilaisia mahdollisia hallituskokoonpanoja tai uusintavaalien mahdollisuuksia. Liiton ja Viiden tähden liikkeen hallituskoalition väliltä esteet ovat poistuneet.
Hallituksella kosolti haasteita
Italian tulevalla hallituksella on pahoja haasteita. Italian talous on polkenut vuosia paikoillaan. Tämän vuoksi yli puolet alle 45-vuotiaista italialaisista äänestäisi Italian EU-eron puolesta. Euroalueen talousluvuista on kuulunut myös huolestuttavia hiipumisen merkkejä. Italiaa hyödyntänyt Euroopan keskuspankin arvopaperien osto-ohjelma on sekin loppusuoralla. Ohjelma on painanut Italian rahoituskustannuksia alas.
Italialla on myös maahanmuuton vuoksi haasteita. Välimeren kautta maahan on tullut pääosin Libyasta tuhansia maahanmuuttajia. Tulijamäärät ovat pudonneet sen jälkeen, kun Italia solmi Libyan kanssa palautussopimuksen. Sopimuksen vuoksi Italia on nyt haastettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Maahanmuutto voi paisua Italiassa myöhemmin uudelleen suureksi haasteeksi.
Suhde EU:hun on ongelmallinen
Viiden tähden liike on ilmoittanut, ettei se aio olla uhka EU:lle. Liitto ja Viiden tähden liike on jo päässyt sopuun mahdollisen yhteishallituksen talousohjelmasta. Se sisältää veroleikkauksia. Samalla hallitus kasvattaisi menojaan. Aiemmin tehty eläkeiän nosto kumoutuisi.
Tällainen ohjelma ei voi millään muotoa pysyä EU-maiden talouskurisopimuksen raameissa. Puolueet eivät ole vielä ilmoittaneet mahdollisia leikkauksia, joilla talouskurisopimusta noudatettaisiin.
Lisäksi Viiden tähden liikkeen perustaja Beppe Grillo on toistanut ajatuksensa Italian eurojäsenyyden alistamista kansanäänestykselle. Italian lait eivät salli kansanäänestyksiä kansainvälisistä sopimuksista.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää