

LEHTIKUVA
Jälleen kaatui hallituksen hanke – Kiuru ei halunnut esitystä kontolleen
Eduskunnassa käytiin keskiviikkona harvinaista näytelmää, jossa keskusteltiin pääministerin ilmoituksesta hallituksen rakennepolitiikan toteutumisesta. Kesken istunnon syntyi ilmiriita hallituksen koulutuspaketista.
Keskellä keskustelua hallituksen aitiosta käsin opetusministeri Krista Kiuru (sd.) ilmoitti yllättäen, että hän on jo eilen päättänyt vetää pois esityksensä 190 miljoonan euron säästöistä lukioiden ja muun keskiasteen koulutuksen menoista.
– En halunnut olla se ministeri, joka vie läpi tämän läpi, Kiuru sanoi ällistyneille kansanedustajille.
Puheeseen puuttui seuraavaksi pääministeri Alexander Stubb (kok.), joka sanoi, kuinka tämä keskustelu osoittaa, kuinka vaikeaa on tehdä rakennepoliittisia uudistuksia. Ja lueteltuaan numeroittain hallituksen hankkeet, joita etenkin keskusta oli vastustanut, hän sanoi:
– Uudistusta ei vedetä pois.
Keskustelun kuluessa ei tullut selväksi, kumpi linjaus piti lopulta paikkansa, vaikka sitä ministereiltä tivattiin. Kiuru, jota on eri kyselyissä luonnehdittu hallituksen heikoimmaksi ministeriksi, poistui pian aitiosta.
Kiuru: Oppositio vei pohjan säästöiltä
Kiuru sanoi aiemmin, että eduskunnassa oltiin yhtä mieltä kuntien tehtävien karsimisesta. Niitä jouduttiin karsimaan myös koulutuksesta. Hän puolusti hallituksen linjausta, jonka mukaan keskiasteen koulutuksen saatavuus taattaisiin antamalla koulutusvelvollisuus vahvemmille harteille, eli koulutusverkkoa harvennettaisiin. Näin kouluja säilyisi alueilla.
Tämän vuoksi oppilaitosten pitäisi hakea opetusoikeuttaan uudelleen opetusministeriöltä. Samalla karsittaisiin järjestämisoikeuksista 69 miljoonaa euroa. Sen lisäksi karsittaisiin keskiasteen koulutuksesta 190 miljoonaa euroa.
Oppositiopuolueet ovat tulkinneet, että tämä linjaus karsisi jopa kolmanneksen Suomen lukioista.
Stubb: Hanketta ei vedetä pois
Kiuru sanoi, ettei oppilaspaikkojen määrää haluttu laskea mekaanisesti, vaan haluttiin lisätä opetuksen tehoa ja opintopolkuja.
Oppositio onnistui kaatamaan lukioverkon karsinnan ja siihen liittyneen 69 miljoonan euron leikkauksen. Kiuru selitti silloin yllättäen, että kun karsintavaltuudet peruttiin, ei hän halua ryhtyä leikkaamaan juustohöylällä, kun juuri se haluttiin välttää.
– Kun tämä kaatui, emme voi säästää 190 miljoonaa euroakaan. Meillä ei ole vaihtoehtoa, vedämme pois rahoituslain, kun oppositio kaatoi järjestämislain, Kiuru sanoi.
Stubb sanoi silloin, ettei hanketta vedetä pois.
Paavo Arhinmäki (vas.) kysyi Stubbilta, kuinka tämä voi puolustaa rahoituslakia, kun opetusministeri esittää sen poistamista ja teki asian vuoksi poikkeuksellisen teon. Puoluetoveri Jukka Gustafsson puolusti Kiurua, että tämän ratkaisu on vastuullinen.
Soini: Kumpi
pitää paikkansa?
Puheenjohtaja Timo Soini (ps.) kysyi tällöin ministerien keskellä istuneelta valtiovarainministeri Antti Rinteeltä (sd.), kumpi tulkinta pitää paikkansa ja kumpi edustaa hallitusta.
– Kumpi on hallituksen kanta, kumman kohdalla nostatte peukaloa ylöspäin? Ja onko tämä oikeanlaista rakennepolitiikkaa? Soini ihmetteli.
Ben Zyskowicz (kok.) yritti vielä puolustaa: oppositio moittii, etteivät rakenneuudistukset etene ja samalla juhlitaan uudistuksen kaatumista.
– Rakenneuudistusta koskevasta raportista voi lukea, että hallitus on tehnyt ristiriitaisia päätöksiä: lukuisat päätökset eivät ole olleet keskenään hierarkkisessa järjestyksessä ja ne ovat olleet keskenään ristiriitaisia. Ensin on tehty päätös ja sitten toinen, joka vie edelliseltä pohjan pois, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström huomautti.
Rinteen mukaan opetuksen rahoitus- ja järjestämislait ovat keskenään kytköksissä ja kun järjestämislaki kaadettiin, täytyisi ilmeisesti rahoituslakiakin muuttaa. Virkamiesten mukaan siihen täytyisi tehdä tekstimuutoksia, jotka eivät ole lyhyessä ajassa mahdollisia. Hän sanoi, että asiasta neuvotellaan vielä tänään keskiviikkona.
– Emme tiedä vielä, mitä koulutuspaketilla tehdään, Stubb sanoi.
”Miksi kokoomuksen
aikana aina lama?”
Aiheeseen tuntui sopivan luontevasti myös Pentti Kettusen (ps.) kysymys:
– Mistä johtuu, että aina kun kokoomus on vallassa, Suomeen tulee lama? Näin kävi niin 1930-luvulla kuin 80-luvulla – ja vielä tämänkin hallituksen aikana. Ja aina tulee omaisuuden uusjako.
Tähän ei Stubb tohtinut vastata.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää