

LEHTIKUVA
Jalonen: Avioerolapsi menettää liian usein toisen vanhempansa
Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Jalosen mielestä lapsen etu ei aina toteudu avioeron jälkeen, eikä vanhempiakaan aina kohdella tasapuolisesti.
Jalosen mielestä lapsen huoltoa, tapaamista ja elatusta koskevaa lainsäädäntöä pitäisi kehittää nykyistä paremmaksi. Esimerkiksi lapsen tapaamisesta koituvat matkakustannukset pitäisi jakaa nykyistä oikeudenmukaisemmin vanhempien kesken. Nykyään etävanhempi maksaa nämä kustannukset yksin, ja ne voivat olla huomattavat esimerkiksi toiselle paikkakunnalle matkustamisen johdosta.
– Pahinta on kuitenkin se, että nykylainsäädäntö mahdollistaa edelleen sen, että yksi vanhempi vieraannuttaa lasta toisesta vanhemmasta. Lähivanhempi saattaa esimerkiksi estää lasta tapaamasta etävanhempaansa.
Vieraannuttaminen kriminalisoitava
Jalosen mukaan parkkipaikat ovat perjantaisin täynnä ”etäisejä”, jotka ovat ajaneet vaikkapa Kainuusta Vantaalle, ja joille sitten kerrotaan, että lapsi onkin kipeä. Asian voisi hänen mielestään ratkaista esimerkiksi kriminalisoimalla vieraannuttamisen, kuten Ruotsissa on jo tehty.
– Sukupuoli vaikuttaa edelleen vanhemman asemaan ja kohteluun eron jälkeen, ja lapsen etu voi tässä unohtua. Näin ei pitäisi olla.
Elatusmaksut uusiksi
Jalonen mielestä myös elatusta koskevaa lainsäädäntöä pitää muuttaa. Elatusmaksun ns. kohtuullistaminen jää usein tekemättä toisen vanhemman vastustuksesta johtuen.
– Niissä tapauksissa, joissa kohtuullistamista haluava vanhempi ei syystä tai toisesta voi itse hakea kohtuullistamista, viranomaisen pitäisi tehdä se. Laki kyllä mahdollistaa tämän, mutta tätä mahdollisuutta ei käytetä tarpeeksi.
– Sekään ei toimi, että elatusmaksun indeksikorotuksen laskeminen on elatusvelvollisen vastuulla. Toimenpide jää usein tekemättä ja johtaa pahimmillaan useiden vuosien indeksikorotusten perimiseen kerralla, Jalonen sanoo ja jättäisi laskemisen viranomaisten tehtäväksi.
Jalonen jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen eduskunnassa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Jussi Halla-aho: Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua ristiin, niin kyllä se on aika ruhtinaallinen vaihtoehto
Ruotsi on yhteiskunnallinen laboratiorio, joka kertoo millaista Suomessa on parinkymmenen vuoden kuluttua. Kannustimet kotoutumiseen puuttuvat, kun valtio toteuttaa kotoutumisen tulijan puolesta. Jussi Halla-aho kehottaa kaikkia pohtimaan asioita maahanmuuttajan näkökulmasta. Suomi on kaukomailla todellisessa puutteessa elävän näkökulmasta uskomaton onnela.

Teemu Keskisarjan kolumni: Käykää valtamedian kimppuun aktivismin asein

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Suomen puolustusministeriön sisäänkäynnin sotkenut Palestine Action -järjestö kielletään Britanniassa terroristijärjestönä – aktivistit tekivät perjantaina vakavan rikoksen sotilasalueella
Sama kansainvälinen aktivistiryhmä Palestine Action, joka sotki Suomen puolustusministeriön pääsisäänkäynnin Helsingissä vaaleanpunaisella maalilla kesäkuun alussa, listattiin terroristijärjestöksi Iso-Britanniassa.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.