Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Jalonen on jättänyt sisäministeri Päivi Räsäselle kirjallisen kysymyksen hätäkeskusuudistuksen onnistumisesta. Jalonen on huolissaan siitä, että hätäkeskuksissa työtahti on kiristynyt ja osaavaa henkilöstöä on poistunut – ja poistuu edelleen – alalta.

– Kun kolme uutta hätäkeskusta Oulu, Kuopio ja Pori on muodostettu ja vanhoja hätäkeskuksia on samalla lakkautettu, on menetetty lähes 80 osaavaa työntekijää, Jalonen huomauttaa.

Ministeri lukee ilmeisesti eri tilastoja

Jalonen ihmettelee suuresti sisäministerin vastausta kirjalliseen kysymykseen: ministeri ei ole havainnut joukkopakoa alalta.

– Ilmeisesti ministeri on lukenut eri tilastoja kuin minä. Hätäkeskuslaitoksen oman taustamuistion perusteella lakkautettujen hätäkeskusten vakinaisista työntekijöistä 79 on lopettanut ja 116 jatkanut virassa.

Jalonen huomauttaa, että hänen kirjallisessa kysymyksessä esittämänsä luvut (lakkautettujen hätäkeskusten vakinaisista työntekijöistä 46-76 % jatkoi virassa) kuvaavat tilannetta välittömästi lakkautusten jälkeen.

– Lopettaneita työntekijöitä on todellisuudessa enemmän. Osa on lopettanut kyllästyttyään pendelöintiin kotipaikkakuntansa ja uuden työpaikkakunnan välillä, Jalonen uskoo.

Resurssien puute ajaa henkilöstön loppuun

Tänä vuonna muodostetaan vielä kolme uutta hätäkeskusta (Vaasa, Kerava ja Turku) ja henkilöpoistumaa tulee lisää. Henkilöstöä poistuu Jalosen mukaan myös siksi, että työtahti on kiristynyt.

– Työntekijöiden oman havainnon mukaan alalla viihdytään usein alle 10 vuotta ja sieltä vaihdetaan vähemmän stressaaviin ja paremmin palkattuihin tehtäviin.

– Ministerin mielestä meneillään oleva hätäkeskusuudistus on toimiva. Ministeri vetoaa muun muassa siihen, että valtakunnalliset erot vastausajoissa ovat pienentyneet ja että EENA (European Emergency Number Association) on palkinnut hätäkeskusjärjestelmämme, Jalonen ihmettelee ja huomauttaa, että hyvä palvelu tuotetaan nyt vähemmällä henkilöstöllä, mikä ajaa henkilöstön loppuun.

PS VERKKOTOIMITUS

Tagit