

LEHTIKUVA
Jalonen: Omaishoitajan täytyy jaksaa
SuomiAreenan paneelissa keskusteltiin perjantaina omaishoitajien jaksamisesta. Paneeliin osallistuivat perussuomalainen kansanedustaja ja paloesimies Ari Jalonen, Omaishoitajat ja läheiset -liiton puheenjohtaja Anneli Kiljunen, emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä Turun yliopistosta sekä sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Kirsi Varhila. Tilaisuuden juonsi toimittaja Bettina Sågbom.
– Omaishoito on sellainen asia, jota ei voi täydellisesti ymmärtää ilman omakohtaista kokemusta. Se on myös hyvin monipuolinen ja yksilöllinen kokemus, jonka määrittää omaishoitajan ja -hoidettavan välinen suhde, Jalonen kertoo.
– Kaikissa omaishoitosuhteissa yhdistävänä tekijänä on se, että omaishoitajan pitää jaksaa ja ymmärtää myös itse pyytää apua. Jos omaishoitaja on itse työelämässä, kasautuvat työn ja omaishoidon paineet toistensa päälle, kun on omaishoitaja omalle puolisolleen, on omaishoitaja yleensä itsekin iäkäs, joten myös itselle pitää antaa aikaa, ja jos on omasta lapsesta kyse, hoitosuhteesta muodostuu hyvin pitkä, hän jatkaa.
Leikkaukset raskaita mutta välttämättömiä
Suomessa omaishoidon järjestävät kunnat, jotka voivat itsenäisesti päättää miten ja kuinka paljon ne siitä omaishoitajille maksavat. Koska hoito kuntien palveluyksiköissä tulee paljon kalliimmaksi, säästää omaishoito niille selvää rahaa. Siksi kuntien päättäjät ovatkin Jalosen mielestä hieman hölmöjä, elleivät ne pidä omaishoitajista kiinni asettamalla palkkiot kohdalleen ja järjestämällä omaishoitajille lepotaukoja myös.
Moni kansalainen on harmistunut uuden hallitusohjelman raskaista leikkaustoimenpiteistä. Itsekin hallitusneuvotteluihin osallistunut Jalonen tietää kertoa, että leikkaukset ovat valitettavia, mutta väistämättömiä.
– Ne pienet panostukset, joita hallitusohjelmassa on, osuvat kuitenkin hoitosektorille. Miksi leikkaukset ovat välttämättömiä johtuu siitä, että jos velkaantumista ei saada kuriin, on Kreikan tie pian Suomenkin kohtalo. Silloin lapsemme joutuvat maksamaan vielä suuremman laskun ja jäämään vieläkin huonommille palveluille, sanoo Jalonen.
Byrokratiaa purettava
Jalonen pitää tärkeänä myös byrokratian purkutalkoita ja odottaa paljon tulevalta sote-uudistukselta. Jo ennestään raskaassa tilanteessa olevien omaishoitajien ei pitäisi joutua itse selvittämään lakipykälistä, mihin heillä on oikeus.
– Asiat ovat jo huomattavasti parantuneet, mutta paljon on vielä tehtävääkin. Kun sote-uudistuksen myötä poistetaan raja-aitoja eri palvelujen väliltä, saadaan asiat toimimaan sujuvammin. Yhden luukun periaate pitäisi saada käytäntöön jollain tavalla, jotta tieto liikkuisi virastojen välillä eikä omaishoitaja joutuisi selittämään samaa asiaa monessa paikassa, Jalonen kertoo.
Keskustelussa esille nousi myös niin kotihoidon kuin yleensä kaiken sairaanhoidon resurssien riittämättömyys. Kun henkilökuntaa ei ole tarpeeksi, on sairaanhoitajan ammatti niin kuormittava ettei se ole enää ammattina houkutteleva, jolloin sairaanhoitajien palkkaaminen entisestään vaikeutuu.
Mika Männistö
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.