Tiistaina tulleet tuoreet työttömyysluvut kertovat karua kieltä Jyrki Kataisen hallituksen epäonnistumisesta työllisyys- ja teollisuuspolitiikassa.

Tilastokeskuksen mukaan työttömyysprosentti oli huhtikuussa 8,8 prosenttia. Ilman työtä oli huhtikuussa vajaat 240 000 ihmistä. Miesten työttömyysprosentti oli noin kymmenen ja naisten noin seitsemän prosenttia.

Kataisen hallitus asetti tavoitteekseen painaa työttömyysaste viiteen prosenttiin tällä vaalikaudella. Nyt, kun yli puolet vaalikaudesta on kulunut, tavoite on karannut käytännössä saavuttamattomiin.

Perussuomalainen kansanedustaja, työ- ja tasa-arvoasiain valiokunnan jäsen Jari Lindström ennustaa, että työttömyysprosentti on ensi keväänä nykyistäkin korkeampi.

– Uskoisin, että vajaan kahden vuoden kuluttua Suomen työttömyysprosentti on kymmenen pinnassa, Lindström pelkää.

Taskusta toiseen siirtämistä

Entisen tehdastyöläisten luottamusmiehen mielestä hallituksen toinen käsi ei tiedä mitä toinen tekee.

– Hallituksen keinot ovat periaatteessa hyviä, mutta ei voi toimia niin, että toisesta taskusta siirretään rahaa toiseen taskuun. Esimerkiksi nuorisotakuun pitää tarkoittaa sitä, että kun on sovittu vaikkapa opiskelijapaikoista, niin silloin niistä pidetään kiinni eikä määristä leikata, Lindström ojentaa.

Perussuomalaiset ovat linjanneet omat ehdotuksensa, joiden ytimessä on suomalaisuus.

– Suomessa pitää olla isänmaallinen teollisuuspolitiikka. Siihen liittyy yhteiskuntavastuu, johon sitoutuvat niin työntekijät kuin työnantajatkin sekä valtio. Suomessa energiapolitiikan pitää olla luotettavaa ja ennustettavaa. Meillä pitää laatia energiapoliittinen ohjelma, joka kantaa yli vaalikausien. Eli ei saa olla niin, että kun hallitus vaihtuu, niin vaihtuu energiapolitiikkakin, Lindström painottaa.

SEPPO HUHTA