Perussuomalaisten veteraanikansanedustaja Anssi Joutsenlahti (kuvassa oikealla) valittiin odotetusti uudelleen eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi. Hän sai vaalissa 145 ääntä. Hänet valittiin tehtäväänsä ensimmäisen kerran heti edellisten eduskuntavaalien jälkeen 2011. Puhemieheksi valittiin Eero Heinäluoma (sd.) ja ensimmäiseksi varapuhemieheksi Pekka Ravi (kok.).

Joutsenlahden valinta perussuomalaisten ehdokkaaksi sujui täysin mukinoitta, sillä valintaa edeltäneessä eduskuntaryhmän kokouksessa ei asiasta edes keskusteltu.

Joutsenlahti, 71, tuli eduskuntaan jo vuonna 1979 SMP:n listoilta ja jatkoi vuoteen 2007 saakka. Uudelleen hänet valittiin perussuomalaisten listoilta viime vaalien suuren jytkyn yhteydessä. Joutsenlahti on kotoisin Kankaanpäästä ja on tehnyt työuransa rovastina.

Keskusta ei tällä kertaa temppuillut

Tällä kerralla ei nähty myöskään omituisia temppuja kilpailevan oppositiopuolueen taholta. Vuosi sitten keskustan Mari Kiviniemi asettui viime tingassa ehdolle ja sai 49 ääntä Joutsenlahden 114 ääntä vastaan. Viimevuotinen keskustan temppu tuli koko eduskunnalle täytenä yllätyksenä, sillä se rikkoi jo vuosikymmeniä vanhaa eduskunnan tapaa, jonka mukaan puhemiespaikat määrittyvät eduskunnan voimasuhteiden mukaan.

Epäselväksi jäi, miksi entinen pääministeri Kiviniemi pani itsensä viime vuonna likoon epävarmassa äänestyksessä. HS:n mukaan tuolloin arvioitiin, että tapauksen johdosta voi syntyä ”koston kierre”, kun Joutsenlahden haastamisesta suivaantuneet perussuomalaiset suuntaavat tarmonsa keskustaan. Tapaus ei ole kuitenkaan aiheuttanut jatkotoimenpiteitä.

Veli-Pekka Leskelä