Pääministeri Juha Sipilä haluaa lisää kiintiöpakolaisia, merestä pelastettujen turvapaikanhakijoiden ”maihinnousukeskuksia” sekä lisää solidaarisuutta. Sipilä ja vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto keskustelivat turvapaikkapolitiikasta maanantain A-studiossa.

Tanska ja Itävalta ovat Helsingin Sanomien mukaan ehdottaneet EU:n ulkopuolisiin maihin pelastuskeskuksia, joihin vietäisiin Välimerestä pelastetut ihmiset. Oikeus turvapaikkaan tutkittaisiin siis EU:n ulkopuolella.

Tanska ja Itävalta ovat suunnitelleet myös palautuskeskusta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Tällainen keskus sijoitettaisiin Helsingin Sanomien tietojen mukaan Makedoniaan.

– Tanskan ja Itävallan ehdotus on aika mahdoton, pääministeri Sipilä kuittasi idean turvapaikkahakemusten käsittelystä jo EU:n ulkopuolella.

Sipilä kuitenkin huomautti, että ehdotetun järjestelmän perusidea muistuttaa kiintiöpakolaisjärjestelmää, jonka avulla pystytään auttamaan kaikkein eniten hädässä olevia ihmisiä, kuten vanhuksia, lapsia ja lapsiperheitä. Kiintiöpakolaisjärjestelmää Sipilä kannattaa.

Touko Aalto: kannatan pysyvää, sitovaa vastuunjakomekanismia

– Jos puhutaan tän tyyppisistä käsittelykeskuksista, niin en kannata sellaisia esityksiä, jotka eivät oikeastaan vastaa niihin alkuperäisiin ongelmiin, vaan pikemminkin luovat uusia ongelmia, vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoi.

Aallon mukaan EU:n jäsenvaltioiden välillä pitäisi lisätä solidaarisuutta ja vahvistaa vastuunkantoa niin, että EU ottaa johtajuuden.

– Mitä minä kannatan on pysyvä, sitova vastuunjakomekanismi, jonka kautta voidaan joka ikisen jäsenvaltion välillä turvapaikanhakijoita jakaa oikeudenmukaisesti. Tällaista sitovaa, pakollista vastuunjakomekanismia Suomi ei ole kannattanut.

Lisäksi Aalto olisi valmis moninkertaistamaan pakolaiskiintiön. Hän halusi lisätä laillisia reittejä saapua Eurooppaan, muttei ollut valmis ohjaamaan rajoille spontaanisti ilmaantuvia turvapaikanhakijoita unionin ulkopuolisiin käsittelykeskuksiin.

– Jos ruvetaan jotenkin estämään rajalla tapahtuvaa liikennettä, niin se on jo kaikkien kansainvälisten sopimusten vastainen tilanne. Jokaisella ihmisellä on oikeus hakea turvapaikkaa toisesta maasta, Aalto sanoi.

Käsittelykeskuksien Aalto arveli johtavan radikalisoitumiseen.

– Jos ollaan huolissaan radikalisoitumisesta, niin kaikkein typerintä on laittaa turhautuneita, traumatisoituneita miehiä avovankilan kaltaisiin järjetelmiin.

Käsittelykeskukset vain merestä ”pelastetuille”

Sipilä oli periaatteessa sitä mieltä, että ihmisiä pitäisi auttaa lähempänä kriisialueita ja kriisien juurisyihin vaikuttaa. Tähän Sipilä uskoo päästävän lisäämällä kehitysyhteistyön määrärahoja kohti 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Eurooppa-neuvostossa on tällä viikolla käsittelyssä turvapaikkapoliittiset toimenpiteet. Kysymykseen, voiko niihin sisältyä kaikkien turvapaikanhakijoiden käsittelykeskukset esimerkiksi Libyassa, Marokossa ta Tunisiassa, Sipilällä oli kielteinen kanta.

– Ei, ei tämmöisiä, mutta jotka merestä pelastetaan, niin näille ihmisille kyllä, sitä ainakin tutkitaan.

Näitä YK:n kanssa yhteistyössä organisoituja leirejä Sipilä nimitti maihinnousukeskuksiksi.

Perussuomalaisten Riikka Purra: solidaarisuuspuhe ei auta, kun EU natisee liitoksistaan

Perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Riikka Purra ei vaikuttunut pääministerin ja vihreän puheenjohtajan esityksistä.

– Ei tässä mitään uutta ollut. Suomi operoi kuin toisessa todellisuudessa moniin Euroopan maihin verrattuna. Pääministeri ja kumppanit hokevat vuodesta toiseen solidaarisuutta, vastuunkantoa ja muita ulkoa opeteltuja taikasanoja.

– Sipilä yritti kai esittää olevansa tiukka puhuessaan keskuksista, mutta jos retoriikan päältä vähän raaputtaa, takana ei ole yhtään mitään. Sipilän mallit vain maksavat ja lisäävät byrokratiaa, mutta mikään ei muutu, Purra kritisoi.

Touko Aallon vaatima maahanmuuttopolitiikan löysentäminen – kuten laillisten reittien ja vetovoimatekijöiden lisääminen sekä pakolaiskiintiön moninkertaistaminen – on Purran mukaan yksiselitteisesti järjetöntä.

– Kuinka monta maahanmuuttajaa Euroopan pitäisi ottaa, jotta näihin ”juurisyihin” Aallon mielestä puututtaisiin? Pahoin pelkään, että luku on ääretön – kuten tarpeemme ”kantaa vastuuta” muun maailman ongelmista.

– Suomessa ainoastaan perussuomalaiset tarjoaa vaihtoehdon tälle epämääräisyydelle. Olemme johdonmukaisesti esittäneet vuosikausia, mitä meidän tulisi tehdä. Maahanmuutto on kaikin tavoin surkea vaihtoehto yrittää tehdä hyvää, ja nyt sen alkavat viimeistään huomata Euroopan suurvallatkin, Purra toteaa.