Kansanedustaja ja perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja Juho Eerola antaa tukensa pakkoruotsin lakkauttamista vaativalle kansalaisaloitteelle.

– Ruotsin pakko-opetus on peräisin vuonna 1968 tehdyistä poliittisista lehmänkaupoista, eikä pakolliselle ruotsin kielen opetukselle ole olemassa järjellisiä perusteluita. On hyvä, että aloite lähti kansan parista, ja annan sille täyden tukeni.

Eerola tyrmää oikeusministeri Henrikssonin väitteet siitä että pakkoruotsin poistaminen haittaisi kilpailukykyä.

– Päinvastoin kuin ministeri Henriksson väittää, pakkoruotsin poisto ei heikentäisi kilpailukykyä, vaan parantaisi sitä mahdollistamalla monipuolisemman kieliopetuksen. Jokainen voi itsekseen pohtia, kuinka paljon Suomen kilpailukykyä haittaa se, että maailmankielten sijaan koululaisten rajalliset opiskeluresurssit  menevät piskuisen naapurikielen opiskeluun, Eerola huomauttaa.

Kansanedustaja muistuttaa myös, että perustuslaki ei edellytä pakkoruotsia.

– Toisin kuin usein kuulee virheellisesti väitettävän, perustuslaki ei edellytä pakkoruotsia – tämän ovat ihan maan arvostetuimmat lainoppineetkin todenneet. On suoraan sanottuna mieletön ajatus että perustuslaki muka velvoittaisi jokaisen suomenkielisen opiskelemaan ruotsia. Lainoppineista esimerkiksi valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén on todennut että ruotsin pakollisen opiskelun muuttaminen vapaaehtoiseksi ei ole ristiriidassa perustuslain kanssa.

Tulkkaaminen halvempaa kuin opetus

Eerolan mielestä ruotsinkielisten palvelut voitaisiin turvata parhaiten samalla tavalla kuin muidenkin kielivähemmistöjen kohdalla – tulkkauspalveluita käyttäen.

– Luulenpa, että ruotsinkielisetkin arvostaisivat sitä, että huonoa pakkoruotsia vääntävien asiakaspalvelijoiden sijaan he saisivat palvelua henkilöiltä, jotka ovat motivaationsa ansiosta oppineet kyseisen kielen sujuvasti ja palvelevat heitä mielellään ruotsiksi, Eerola uskoo ja painottaa tulkkauspalveluiden edullisuutta.

– Ruotsin opettaminen koko kansakunnalle tulee järjettömän kalliiksi. Tulkkauspalveluita hyödyntämällä saataisiin ruotsinkielisille nykyistä paremmat palvelut huomattavasti halvemmalla.

Eerola teki viime vuonna kirjallisen kysymyksen (1014/2012) tulkkauspalvelujen käytöstä kuntaliitosten myötä syntyneissä kaksikielisissä kunnissa.

PS VERKKOTOIMITUS