
Jussi Halla-aho: eurovaaleissa on kyse kotimaan politiikasta
Maahanmuutto on tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä uuden EU-parlamentin asialistalla. Entistä tärkeämmäksi se tulee siinä tapauksessa, että ilmastonmuutoksen hallinnassa epäonnistutaan. Ja on turha suunnitella politiikkaa liian tarkasti, tulevaisuus tuo joka tapauksessa yllätyksiä. Näin väänsivät kolmen suurimman puolueen edustajat eurovaalien keskeisistä kysymyksistä politiikan toimittajien järjestämässä tilaisuudessa Iltasanomien suorassa lähetyksessä.
Mukana olivat perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon lisäksi europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd) sekä Euroopan investointipankin varatoimitusjohtaja Alexander Stubb (kok).
Kerrankin Suomessa järjestettiin vaalikeskustelu, jossa oli tarpeeksi vähän osanottajia ja kaikki osasivat suvereenisti asiansa. Aluksi osanottajilta tiedusteltiin heidän omaa näkemystään EU:sta on viiden vuoden kuluttua, kun nyt valittavan parlamentin toimikausi päättyy. Jussi Halla-aho kehotti pysymään viileänä ennusteiden suhteen ja muistamaan historiaa:
Siirtolaisinvaasio vahvisti kansallismielisiä puolueita
– Junckerin komissio oli poikkeuksellisen poliittinen, ideologinen ja kehitysoptimistinen. Silloin suunta näytti selkeältä kohti syvempää integraatiota ja syvempää liittovaltiota. Sitten tapahtui asioita, joita kukaan ei osannut ennustaa ja jotka ovat hallinneet agendaa koko vaalikauden. Brexit, siirtolaiskriisi ja sen laukaisemat poliittiset mullistukset monissa jäsenmaissa, luetteli Halla-aho keskustelun aluksi.
– Haluttomuus ja kyvyttömyys torjua siirtolaisinvaasiota vahvisti kansallismielisiä puolueita kaikissa jäsenmaissa. En tiedä, mikä on EU:n tulevaisuus, mutta tiedän, miten sinne ei kannata pyrkiä. Ei kannata haukata liian suurta palaa, jottemme menettäisi sellaisiakin asioita, joita me kaikki arvostamme, Halla-aho jatkoi analyysiaan.
Keskeistä on maahanmuuton hallinta
Alexander Stubbin näkemys EU:n tulevaisuudesta sisälsi monta pointtia. Uuden parlamentin ensimmäiset eteen tulevat asiat liittyvät hänen näkemyksensä mukaan maahanmuuton hallintaan. Ilmastonmuutokseen liittyvät toimet ovat sekin keskeisiä, muutoin vuoden 2015 tapahtumat ovat vasta alkusoittoa. Miapetra Kumpula-Natri puolestaan ei antaisi periksi EU:n hajottajille ja loisi unionille paremman taloudellisten kriisien estämiskyvyn.
Halla-ahon mukaan EU on ”valitettavan monilla politiikan sektoreilla onnistunut haalimaan itselleen toimivallan, mutta kuitenkin onnistunut olemaan tekemättä niitä asioita, joita se on vaatinut omalle vastuulleen”. Esimerkiksi Halla-aho otti Schengen-järjestelmän. EU:n keskeinen ongelma on se, että samalla kun se kerää asioita itselleen, se estää jäsenmaitaan toimimasta oman etunsa mukaisesti.
Komissaarin paikka menossa demareille
Suomen tulevan komissaarin puoluekanta herätti jonkin verran keskustelua. Miapetra Kumpula-Natrin mukaan tehtävä kuuluu suurimmalle puolueelle eli sosialidemokraateille. Halla-aho muistutti Kumpula-Natria siitä, että tämä oli vielä vuonna 2014 eri mieltä siitä, että komissaarin paikka kuuluu suurimmalle puolueelle.
Euroopan parlamentin vaaleille tunnusomaista on ollut alhainen äänestysaktiivisuus. Samat ennusteet ovat jälleen ilmassa. Stubbin mielestä äänestämisen eurovaaleissa pitäisi olla nykyistä enemmän tunnepohjaista. Halla-ahon mielestä eduskuntavaalit ja EU-vaalit olisi pitänyt yhdistää, silloin olisi päästy helposti 70 prosentin äänestysvilkkauteen.
Venäjä on kansan mielessä
Tunteet liittyivät keskustelijoiden mielestä aikanaan myös Suomen päätökseen liittyä Euroopan unionin jäseneksi. Kyse oli Venäjän pelosta ja se on edelleen syvin peruste EU-jäsenyydelle. Alexander Stubb piti Halla-ahon analyysiä ”viiltävän hyvänä”:
– Kyllä minä uskon, että se painoi voimakkaasti ihmisten mielessä vuonna 1994 ja se painoi myös omassa äänestysratkaisussani. Olen sen verran vanha, että muistan kylmän sodan ja tunteen harmaalla vyöhykkeellä elämisestä. Ehkä EU:sta tuli kansan mielestä toiseksi paras turvallisuuspolittinen ratkaisu, Halla-aho pohti. Hän ei kertonut äänestikö itse EU-jäsenyyden puolesta vai sitä vastaan.
Halla-ahon mielestä Suomessa ei tiedetä tarpeeksi unionin arjesta, koska kotimainen media ei ole panostanut riittävästi EU:n seurantaan. Kansan pitäisi tietää enemmän EU:ssa valmisteilla olevista asioista ja keskustella niistä silloin, kun niistä keskustellaan myös Brysselissä.
– Meillä on yhteisvastuu siitä, että ihmiset saadaan kiinnostumaan EU-politiikasta. Kyse on kuitenkin pohjimmiltaan kotimaan politiikasta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää