Jokakeväinen keskustelu suvivirrestä on taas käynnissä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho osallistui keskusteluun Facebookissa ihmetellen, mikä virren sanoissa tarkkaan ottaen loukkaisi muslimeja.

Viherlaakson lukio vaihtoi Suvivirren sanat Paula Vesalan versioon, joka Ilta-Sanomien haastattelemien lukion edustajien mukaan antaa tilaa erilaisille uskonnoille.

Virteen on valittu sanat, jotka Paula Vesala laati Nyt.fin pyynnöstä vuonna 2011, Ilta-Sanomat kertoo. Suurin osa sanoista on entisellään, mutta Jumalan hyvyyden sijaan lauletaan mahdollisuudesta hoitaa ja varjella maailman ihmeitä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja ei ymmärrä virren sanojen vääntelyn perusteluja.

– Lukion rehtori Jussi Rekilä (anteeksi maalittaminen) sanoo suoraan Iltalehdessä, että taustalla on halu ”kunnioittaa” muslimioppilaita.

– Aiempien vuosien tapaan keskustelussa on nostettu esiin hyviä kysymyksiä kuten se, pitääkö rakkaista perinteistä luopua kutsumattomien vieraiden miellyttämiseksi. Myös uusien sanoitusten objektiivinen typeryys ja latteus on aiheellisesti mainittu, Halla-aho toteaa.

Halla-aho on myös ihmetellyt sitä, mikä suvivirren sanoissa tarkkaan ottaen loukkaa muslimeja tai ei ole sopusoinnussa islamin kanssa.

– Muslimit ymmärtääkseni uskovat Jumalaan ja kiittävät häntä kaikista hyvistä asioista. Siitähän suvivirren sanoissa on kyse. Lisäksi muslimit ja islamin ystävät usein kertovat meille, että kristityillä ja muslimeilla on sama Jumala.

– Miksi siis muslimit eivät laulaisi suvivirttä aivan yhtä suurella tai suuremmalla innolla kuin kristityt?

Muslimien puolesta loukkaannutaan enemmän kuin muslimit itse loukkaantuvat

Halla-aho muistuttaa, että yleensä muslimien herkistä tunnoista eivät ole huolissaan niinkään muslimit kuin kotimaiset islamofiilit.

– Onkin mahdollista, että muslimeilla ei ole mitään tekemistä suvivirsijupakan kanssa. Vihat he kyllä saavat tästä päälleen, ja siinäkin mielessä islamofiileiltä voisi kysyä, että miten meni niinku omasta mielestä.

Halla-ahon mielestä ”toiseudenpalvontaan” kuuluu elimellisesti kollektiivinen itseinho. Muslimien ja muiden eksoottisten tulijoiden ihailijat inhoavat ennen kaikkea Suomea ja suomalaisuutta.

– Se, että suomalaisilla on yhdessä mukavaa, on näille ihmisille yhtä paha asia kuin se, että tulijoilla olisi epämukavaa. Kääntäen: suomalaisten pahoinvointi on heille yhtä hyvä ellei parempi asiaintila kuin tulijoiden hyvinvointi, Halla-aho kirjoittaa.

Suvivirsi, joulu ja muut perinteet edustavat sitä, että suomalaisilla on joukkona mukavaa, Halla-aho toteaa.

– Siksi tällaiset perinteet on pilattava, vaikkapa muslimeja työkaluna käyttäen. Sitten suomalaisilla on vähän ikävämpää ja kurjempaa. Enemmistön kurjuus on vähemmistöpositiivista.

Perinteinen versio lauletaan sittenkin

Viherlaakson lukion ”Suvivirsigate” päättyi lopulta siihen, että perinteinen Suvivirsi kajahtaa. Myöhään perjantaina illalla Viherlaakson lukion vararehtori Sari Autio otti yhteyttä Iltalehteen.

– Kyse on ohjelmaan vahingossa tulleesta kopiointivirheestä. Sanat ovat siis huomisessa lakkiaisjuhlassa perinteiset, näin on ollut alkujaankin suunniteltu. Nyt siis uutinen virheellinen, Autio selitti Iltalehdelle.

Kopiointivirhe ei kuulosta kovin uskottavalta selitykseltä. Lukio kohtasi painetta sosiaalisen median taholta ja muun muassa Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari otti asiaan voimakkaasti kantaa:

– Ei tuumaakaan pidä antaa periksi suomalaisten perinteiden vaalimisessa islamin vuoksi, Huhtasaari twiittasi.

Väärinkäsitykseen ei usko Halla-ahokaan.

– Tämän päivän uutisten mukaan Viherlaakson lukio pelästyi älähdystä ja ilmoitti, että suvivirsi lauletaan sittenkin perinteisillä sanoilla. Kyseessä oli kuulemma väärinkäsitys ja ”kopiointivirhe”, päätti Halla-aho Facebook-päivityksensä.

SUOMEN UUTISET