

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: Kleptokratiasta
KOLUMNI | Puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoittaa siitä, miten kleptokraattinen kulttuuri syntyy, ja mitä vaikutuksia sillä on yhteiskuntaan.
Sivistyssana kleptokratia (kreikan klepto- ”varas”, -kratia ”valta”) tarkoittaa poliittista järjestelmää, jossa vallanpitäjät käyttävät asemaansa julkisen kassan ryöväämiseen ja verorahojen kanavoimiseen omiin tai kavereiden taskuihin. Kleptokraattisessa järjestelmässä puolueiden väliset ideologiset erot ovat näennäisiä ja toissijaisia. Vallan väärinkäyttöä ja välistävetoa toki tapahtuu kaikissa yhteiskunnissa, mutta kleptokratiassa se on maan tapa. Kleptokratiassa media ja oikeuslaitos eivät valvo poliitikkojen kähmintää vaan ne on valjastettu suojelemaan sitä.
Muistan nuoruudestani erään juopon, joka ihmetteli käsitettä ”alkoholin väärinkäyttö”. Alkoholihan on tehty juotavaksi. Alkoholin väärinkäyttöä olisi vaikkapa se, että sitä kaadettaisiin korvaan. Vastaavalla tavalla kleptokraattisessa kulttuurissa julkisen vaurauden kuppaaminen henkilökohtaisille pankkitileille on odotuksenmukaista toimintaa: sitä vartenhan valtaan pyritään.
Kleptokraattinen kulttuuri on suurin yksittäinen syy maailman kurjuuteen. Se, että Kongon, Angolan, Nigerian ja Venezuelan kaltaiset satumaisen rikkaat maat ovat – presidentti Trumpin sanavalintaa käyttääkseni – persläpiä, ei johdu siirtomaamenneisyydestä eikä ilmastonmuutoksesta vaan siitä, että vallanpitäjillä ei ole velvollisuuden eikä häpeän tunnetta oman väestönsä edessä. Heidän ainoa kunniansa on oman lompakon paksuus ja nollien määrä sveitsiläisellä pankkitilillä.
Kleptokratia ja demokratia eivät sulje toisiaan pois. Demokratia (kreikan demo- ”kansa”) tarkoittaa kyllä ”kansanvaltaa”, mutta se ei tarkoita sitä, että kansalla olisi valta päättää asioistaan. Poikkeuksen muodostavat vain harvalukuiset suorat demokratiat kuten Sveitsi. Demokratia tarkoittaa ainoastaan sitä, että kansa saa päättää vaaleissa, kuka päättää asioista kansan puolesta seuraavan vaalikauden ajan. Vaalit eivät takaa laadukkaita, vastuullisia tai edes kansan enemmistön tahdon mukaisia päätöksiä. Ensinnäkään ihminen ei läheskään aina äänestä puoluetta tai poliitikkoa, jonka näkemykset vastaavat hänen omiaan. Puoluekanta on usein identiteettikysymys. Toiseksi poliitikot ovat usein epärehellisiä ja valehtelevat tekemisistään ja aikomuksistaan. Kolmanneksi: jos jaossa on paljon huonosti valvottua julkista rahaa, olosuhteet korruptoivat kaikki puolueet samanlaisiksi, jolloin on oikeastaan aivan sama, mitä kansalainen äänestää.
Kleptokraattinen kulttuuri syntyy, kun poliitikoilla ja virkamiehillä ei ole ihanteita, esimerkiksi isänmaallisuutta, ja kun media on laiska tai poliittisesti sitoutunut eikä toteuta tehtäväänsä vallan vahtikoirana. Julkinen keskustelu pyörii usein tunteita herättävissä mutta mittasuhteiltaan naurettavissa yksityiskohdissa kuten kansanedustajien taksimatkoissa tai kulukorvauksissa. Niillä ei ole mitään merkitystä kansalaisten elämän kannalta.
Se, mistä pitäisi puhua, on, että vallanpitäjät tekevät kansalaisten turvallisuuden ja julkisen talouden kannalta tuhoisaa politiikkaa lihottaakseen omaa lähipiiriään ja intressiryhmiään. Hyvä esimerkki on maahanmuutto. Vasemmisto saattaa kannattaa avoimia rajoja pelkkää tyhmyyttään, mutta oikeistolle kyse on rahasta. Maahanmuuttoon kipatut miljardit eivät katoa savuna ilmaan, vaan ne valuvat yksityisten vastaanotto-, kotouttamis-, kiinteistö- ja tulkkausfirmojen taseisiin ja osinkoihin. Kyse on kleptokratiasta, julkisen kassan systemaattisesta ja laajamittaisesta ryöstämisestä, humaanin savuverhon suojissa.
Samanlaiset intressit ohjaavat sote- ja hoivapalvelujen ulkoistamista ja yksityistämistä, tuulivoiman avokätistä tukemista ja monia muita ratkaisuja. Koreassa käärepaperissa lukee ”valinnanvapaus” tai ”ilmastonsuojelu”. Kukapa niitä haluaisi vastustaa?
Jussi Halla-aho
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 2/2019 -lehdessä.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää