Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella Suomi ostaa ensi vuoden alkupuolella Hollannista käytettyjä, mutta huollettuja ja päivitettyjä Leopard 2A6 -panssarivaunuja. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistö (ps) pitää mahdollisesti toteutuvaa kauppaa hyvänä Suomen puolustuskyvyn kannalta. Hankinta on välttämätön etenkin nykyisin käytössä olevien Leopard 2A4 -vaunujen korvaamisen takia.

– Kyseessä on erinomainen uutinen, joka toteutuessaan luo uutta uskoa maavoimien suorituskykyyn 2020–2030-luvuilla. Julkisuudessa esillä ollutta kaupan 200 miljoonan euron hintaa voi pitää enemmän kuin kohtuullisena, toteaa Niinistö.

Hän pitää tärkeänä, että nyt käytössä olevia Leopard-panssarivaunuja ei tuhota, jos ja kun uudemmat vaunut aikanaan saapuvat Suomeen.

– Samaa järjetöntä virhettä, joka taannoin tehtiin T-72-vaunujen kohdalla, ei saa toistaa. Vanhempia Leopardeja ei saa romuttaa, vaan niille on käyttöä esimerkiksi ajoharjoittelussa, erikoispanssarivaunujen runkoina ja varaosina, painottaa Niinistö.

Huonona Jussi Niinistö pitää sitä, että tieto kaupanhieronnasta vuodettiin eduskunnasta julkisuuteen.

– Salaisista asioista on osattava pitää suut supussa.

PS VERKKOMEDIA