Jutta Urpilaisen ristiretki ay-liikettä vastaan jatkuu. Nyt hän syrjäyttää peruspalveluministerin valtiosihteerin Sinikka Näätsaaren tehtävästään. Näätsaari palaa takaisin entiseen työpaikkaansa SAK:hon.

Näätsaari on toiminut peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin avustajana vuodesta 2011 saakka. Ylen mukaan Näätsaaren siirto liittyy sekä ministerivaihdokseen että Urpilaisen ajamaan laajaempaan tehtävien uudelleenjärjestelyyn.

Aiemmin on kohuttu siitä, että Urpilainen hylkäsi ministerikierrätyksessään SDP:n jo perinteenä pitämän sukupuolisen tasa-arvon, jonka mukaan ministereiksi valitaan yhtä paljon miehiä ja naisia. Kun opetusministeri Jukka Gustafsson sai lähteä, ei hänen tilalleen valittu miestä, vaan naisten osuus kasvoi neljään kuudesta. Gustafssonin tilalle valittiin liikenneministeri Krista Kiuru, hänen tilalleen Pia Viitanen ja peruspalveluministeri Guzenina-Richardsonin tilalle Matti Vanhasen ensimmäisen hallituksen liikenneministeri Susanna Huovinen.

Demokraatin päätoimittaja Juha Peltonen mainitsi tasa-arvoperinteen hylkäämisestä Ylen haastattelussa ja hän sai perjantaina pikaiset potkut. Hänen potkujensa on sanottu liittyneen myös valtataisteluun, jossa Urpilainen siivoaa puoluejohtoa SAK-taustaisista miehisen linnakkeen esitaistelijoista. Peltosen sanotaan olevan perinteinen ay-demari.

Kyseessä on siis ilmeisesti puhdistus, joka kohdistuu paitsi miehiin, myös SAK-laisiin naisiin. Samalla vähenevät teollisuustyöväestön edustajat ja kovapintaiset ydinvoiman kannattajat. Ministerikierrätyksestä kertoessaan puheenjohtaja Urpilainen antoi ymmästää, että muitakin henkilövaihdoksia on tulossa. Sinikka Näätsaaren seuraajaa ei vielä tiedetä.

VELI-PEKKA LESKELÄ