
Jutta Urpilainen: 10 miljardia saamattomia verotuloja
Tiistaina avatussa budjettiriihessä Vantaan Koningstedin kartanossa hallitus on alkanut laatia ensi vuoden budjettia. Neuvottelujen välissä valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kertoi lehdistötilaisuudessa, että Suomen talous on taantunut vuoden 2006 tasolle, eli bruttokansantuote on viime vuosikymmenen puolen välin tietämissä.
Tämä merkitsee Urpilaisen mukaan sitä, että Suomessa on menetetty seitsemän vuoden tuotanto normaaliin talouskasvuun suhteutettuna. Se tarkoittaa tarkoittaa myös, että valtiolta on jäänyt saamatta verotuloja kymmenen miljardia euroa. Suomen talouden tila on odotettuakin vakavampi, vaikka sitten kesäkuun ei ole tapahtunut suhdannemuutoksia.
Muutamia satoja miljoonia elvytykseen
Urpilainen kertoi, että elvytysvaraa on muutama sata miljoonaa. Hän ei kuitenkaan suostunut kertomaan, mihin nuo mahdolliset elvytysvarat tarkkaan ottaen voitaisiin käyttää. Sen verran hän avasi asiaa, että työllistämiseen ja julkisen talouden tehostamiseen ne tulevat kulumaan. Hän lisäsi, että nyt on tehtävä sellaisia toimia, joiden kautta pystytään nopeasti täsmätyöllistämään.
Valtiovarainministeri arvioi, että valtion velka kasvaa sellaista vauhtia, että vuonna 2015 ollaan mahdollisesti tilanteessa, jossa velka kasvaa yli 60 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tämä merkitsee sitä, että Suomen kolmen A:n luottoluokitus on vaarassa.
EI säästötoimia
Valtiovarainministerin mielestä tarvitaan rakenteellisia uudistuksia, mutta säästötoimia ei olla suunnittelemassa. Eläkeuudistuksen Urpilainen kertoi astuvan voimaan vuoden 2017 alusta lukien. Hän myös vaati nopeita päätöksiä kaikkien tekeillä olevien uudistusten suhteen niin, että päätökset olisi tehty kuluvan vuoden loppuun mennessä.
Valtiovarainministeri odottaa, että työmarkkinajärjestöt ryhtyvät tosissaan töihin, jotta maahan saadaan maltillinen ja kilpailukykyä edistävä tuloratkaisu:
”Hallitus ei kuitenkaan aio alkaa ostamaan tuloratkaisua. Kyllä sen täytyy mennä niin, että työmarkkinaosapuolet ensin tekevät yhdessä ratkaisuja, ja sitten hallitus voi tulla mukaan omilla toimillaan”, edellytti Urpilainen.
Jatkoon SDP:n puheenjohtajana
Jutta Urpilainen sanoi pyrkivänsä jatkamaan puolueensa puheenjohtajana myös ensi kevään puoluekokouksen jälkeen. Hän myönsi, että sosiaalidemokraattien gallup-kannatus on huono, mutta katsoi, että suuntaa on mahdollista muuttaa.
Urpilainen ei kuitenkaan kertonut, miten se tapahtuisi.
Seppo Huhta
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää