Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) kertoo blogissaan, miksi hän äänesti tasa-arvoista avioliittolakia vastaan lakivaliokunnassa. Lakivaliokunta äänesti äänin 9-8, ettei se ota lakialoitetta käsiteltäväkseen. Ratkaisevaksi osoittautui Juvosen ääni, sillä hän oli ilmoittanut aiemmin kannattavansa lakia.

– Lakivaliokunnan jäsenenä olen saanut lukuisia kysymyksiä kantaani äänestää lakialoitteen ottamista vastaan. Olen kannattanut asiaa vaalikoneissa ja kannattajana pysyn edelleen. Mutta asioilla on myös käsittelytapansa ja sääntöjen mukaan on mentävä.

Lainsäädäntötyössä kannatan myös tasapuolisia ja syrjimättömiä menettelytapoja. Lakialoitteessa on voimaa, kun siinä on yli sata allekirjoittajaa. Alle sadan allekirjoittaneen aloitteelle on valitettavasti jäänyt hattuhyllyn paikka. Ihanteellista olisi käsitellä kaikki saapuneet lakialoitteet. Mutta ei se niin mene, Juvonen kirjoittaa.

– Eduskunnassa edetään normaalien menettelytapojen mukaisesti ja olisi väärin asettaa yksittäinen lakialoite erityisasemaan. Tasa-arvoisessa avioliittolaki aloitteessa on 76 allekirjoitusta, eikä se näin ollen täytä niitä kriteereitä, joita lakialoitteelta on tähän asti eduskunnassa odotettu.

Juvosen mielestä asiassa edettiin liian nopeasti. Kun asia ei mahtunut hallitusohjelmaan, tuotiin lakialoite pikavauhdilla eduskuntaan, jossa se jäi ikään kuin opposition vastuulle.

– Hallituspuolueet epäonnistuivat, marssijärjestys muuttui ja ryhdyttiin painostamaan oppositiota. Aloitteen ympärille kasaantui lobbareita ja puskeminen alkoi. Vaikka kannatinkin lakialoitteen ajatusta, en päätynyt aloitetta allekirjoittamaan. En ollut itse luvannut viedä asiaa eteenpäin eduskunnassa, enkä myöskään halunnut tässä vaiheessa toimia ryhmäni kantaa vastaan asiassa, jolla ei ollut hallitusohjelman kirjausta, Juvonen kirjoittaa blogissaan.

PS VERKKOTOIMITUS

Tagit