Kansanedustaja, vanhustenhoidon ammattilainen Arja Juvonen nosti eduskunnan kyselytunnilla esiin vanhusten heikon kotihoidon tilan.

– Suomalaisissa kodeissa asuu hyvin iäkkäitä, huonokuntoisia, liikuntarajoitteisia ja jopa muistisairaita vanhuksia. Harhailevat, muistisairaat vanhukset ovat tulleet myös poliisille tutuksi.  Vanhusten hoivapaikkojen vähentäminen on johtanut tilanteeseen, jossa huonokuntoisia vanhuksia kotiutetaan armotta. Vanhus nöyryytetään odottamaan, sinnittelemään ja jopa anelemaan apua yksinäiseen kotiinsa. Vai mitä mieltä olette viime maanantain ajankohtaisohjelman 97-vuotiaasta helsinkiläisestä rouvasta, joka heikkoudestaan ja jatkuvasta kaatuilustaan huolimatta sai kuulla toistuvasti olevansa kotona pärjäävä?

– Millä te, ministeri Huovinen, perustelette tätä järkyttävää suuntaa, johon suomalaisessa vanhustenhoidossa ollaan menossa? Tämäkö oli Kataisen hallituksen vanhuslain kruunu? Vanha sanonta ”laivatkin seilaa tuurillaan” kuvaa liiankin hyvin suomalaisen vanhuksen kohtaloa yksinäisessä kodissaan vuonna 2013, Juvonen tuhahti.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen myönteli Juvosen olevan oikeassa.

– Olen samaa mieltä, että tällaisia tilanteita ei saisi tulla. Yhdessä ja kahdessa kuukaudessa vanhuspalvelulaki – minkä se on ollut voimassa – ei saa näitä tilanteita muutettu, ministeri selitteli.

Pimeydessä tehty puhallus

Juvonen ei kuitenkaan luovuttanut vaan jatkoi peruspalveluministerin hiillostamista.

– Vanhuslain valmistelun aikaan perussuomalaiset kysyivät useaan otteeseen sitä, mitä vuoden 2008 suositukselle lain voimaantultua tapahtuu. Vastaukseksi saimme mm. että tuskin sitä ainakaan huonommaksi muutetaan. Mutta kuinkas sitten kävikään? Vanhusten hoidon laatusuosituksia on hiljattain uudistettu laajapohjaisessa työryhmässä. Ympärivuorokautisessa hoidossa hoitohenkilöstön vähimmäistaso on laskettu pohjalukemiin eli 0,5 n. Selkokielellä sanottuna suositeltua hoitajamäärää vanhustenhoidosta vähennettiin.

– Arvoisa ministeri, miksi ihmeessä te menitte näin tekemään? Tämä, jos joku, on pimeydessä tehty puhallus. Miksi te heikensitte ja vähensitte nuo laatusuosituksen hoitajamäärät? Juvonen tivasi.

Huovinen vastasi Juvoselle, että ministeriö on lähettänyt kyselyn kenttätasolle ja että sen vastaukset tuodaan eduskuntaan vuoden päästä syksyllä.

SEPPO HUHTA