

Mika Männistö
Viikon 22/2013 luetuin
Kaasujättien happimonopoli murtui – lääkehapen kustannukset sadasosaan
Teknologia on ollut olemassa jo ainakin neljännesvuosisadan ja käytössä monissa maissa, esimerkiksi Kanadassa ja monessa Euroopan maassa. Kankaanpääläisen laitevalmistaja Laser Gas Oy:n toimitusjohtaja Rauno Hakala on lobannut asian puolesta jo kahdenkymmenen vuoden ajan, mutta turhaan. Kun perussuomalaiset puhemies Anssi Joutsenlahden johdolla tarttuivat asiaan, alkoi tapahtua.
– Jos olisimme saaneet asian läpi kaksikymmentä vuotta sitten, Suomen terveydenhuoltojärjestelmä olisi säästänyt 200 miljoonaa euroa näiden vuosien aikana. Lääkelaitoksen antaman kielteisen päätöksen sisältö oli yksinkertaistettuna, että happigeneraattoria ei voida ottaa käyttöön, koska emme ymmärrä asiaa, kertoo Hakala.
Todellinen syy vastahakoisuuteen lienee toinen. Suomessa on kaksi lääkinnällisen hapen valmistajaa, Aga ja Woikoski, joilla on näihin päiviin saakka ollut Suomessa monopoli lääkinnällisen hapen tuottamiseen. Kun EU:n tasolla tehtiin päätös halvan tuotantoteknologian vapauttamiseksi, yritti Fimea (ent. Lääkelaitos) vielä torpata sen kansallisella tasolla esittämällä, että jokaisen lääkärin pitäisi happigeneraattorin käyttö henkilökohtaisesti hyväksyä. Tässä vaiheessa Rauno Hakala kääntyi perussuomalaisten ja Anssi Joutsenlahden puoleen.
Perussuomalaiset taistelivat Hakalan rinnalla
Joutsenlahti avasi Hakalalle ovet Arkadianmäelle ja taisteli Hakalan rinnalla asian puolesta loppuun saakka. Ministerit ja kansanedustajat ymmärsivät asian, ja perussuomalaisten tekemien kahden eduskuntakyselyn jälkeen saatiin Fimean päätös kaadettua.
Lobbaustyötä tehtiin myös paikallisella tasolla. Pohjois-Satakunnan Peruspalvelu-Liikelaitoskuntayhtymä PoSa:n johto on niinikään ollut asialle myötämielinen, ymmärtänyt säästön ja toiminut kiitettävällä tavalla.
– Tehtaiden tuottama paineistettu happikaasu maksaa viisi euroa per kilo, happigeneraattorilla tuotettu happi vain viisi senttiä eli on sata kertaa halvempaa. Happigeneraattori on myös äärettömän vähän huoltoa tarvitseva laite, joten investointi siihen maksaisi itsensä takaisin vuodessa tai puolessatoista.
Rahallisen säästön lisäksi happigeneraattorien tuottama happi on turvallisempaa ja kuljetusvarmempaa, sillä tehtaiden tuottama paineistettu happi on räjähdysherkkää tavaraa. Myös kriisivalmius paranee, kun jokaisessa sairaalassa ja laitoksessa on oma laite. Potilaan kannalta ei ole mitään eroa sillä, tuleeko happi pullosta vai generaattorista. Laser Gas Oy on myynyt generaattoreita neljännesvuosisadan eri maiden puolustusvoimille. Muun muassa Suomen Hornetit ja Malesian ilmavoimat käyttävät Laser Gas Oy:n valmistamia kaasuja.
– Hieman erikoinen asetelma, että ilmavoimien raskaasti aseistetut taistelupilotit voivat happigeneraattoria käyttää, mutta eivät terveyskeskukset, Hakala pohtii.
Kysymys on myös työpaikoista
Mutta nyt asetelmaan on tulossa muutos perussuomalaisten kahden eduskuntakyselyn ja ankaran lobbaustyön ansiosta. Pilottikohteiksi happigeneraattorihankkeelle on valittu Kankaanpään sairaala ja terveyskeskus, jossa ne otetaan käyttöön kesän aikana. Ensimmäiset kolme kuukautta laitokset saavat käyttää generaattoria ilmaiseksi, jonka jälkeen niistä peritään pieni vuokra.
– Kysymys on myös työpaikoista. Alihankkijoiden kautta seutukunnalle on tulossa kymmeniä uusia työpaikkoja, sillä happigeneraattorin kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia.
Koska happigeneraattori käyttää raaka-aineenaan ilmaa, on teknologia äärimmäisen halpaa ja yksinkertaista. Ilma paineistetaan teolliseen käyttöön ruuvikompressorilla, siitä suodatetaan pois epäpuhtaudet ja se johdetaan generaattoriin, jossa molekyyliseula erottaa happi- ja typpimolekyylit toisistaan. Happi otetaan talteen ja johdetaan sairaalan verkkoon, typpi vapautetaan takaisin ilmakehään. Laser Gas Oy myös valvoo hapen saamista 24 tuntia vuorokaudessa, joten mahdollisiin ongelmiin voidaan reagoida välittömästi. Ongelmien sattuessa korvaava järjestelmä käynnistyy automaattisesti.
Kuva: Perussuomalaiset kävivät ankaran taistelun Rauno Hakalan rinnalla kaasujättien monopoliaseman murtamiseksi Suomessa. Kuvassa Anssi Joutsenlahden eduskunta-avustaja ja PoSa:n johtokunnan jäsen Jari Koskela, eduskunnan toinen varapuhemies Anssi Joutsenlahti ja Laser Gas Oy:n toimitusjohtaja Rauno Hakala.
Mika Männistö
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää