

LEHTIKUVA
Kaikki paitsi vihreät vastustivat liittovaltiokehitystä
Vain vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö näytti liittovaltiokehykselle punavihreää valoa Helsingin Sanomien puheenjohtajatentissä tiistai-iltapäivänä – kaikki muut puoluejohtajat vastustivat sitä.
Tämä todistaa oikeaksi perussuomalaisten havainnon, että vaalien aikana kaikki puolueet vastustavat liittovaltiota, koska yhdeksän kymmenestä äänestäjästä vastustaa sitä, kuten europarlamentaarikko Sampo Terho (ps.) on painottanut.
Katainen: Säännöt suojaavat
Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi EU:n tehneen taloussäädökset, jotka pakottavat etenkin euromaat hoitamaan talouttaan paremmin, ettei jouduttaisi uudelleen samanlaisiin kriiseihin. Tarvitsemme paremman valvontaa, jotta EU-maat toimisivat paremmin. Toiseksi pankkiuni suojaa veronmaksajia pankkikriiseiltä, Katainen väitti.
– Yhteisvastuuta ei ole lisätty vaan yhteistä kontrollivaltaa on lisätty, jotta ei kävisi niin kuin viime vuosina on käynyt. Ongelma on ollut, että EU ei ole ollut riittävän vahva kontrolloimaan jäsenmaita, Katainen totesi.
Soini: Yhteisvastuu
on kasvanut selvästi
Soini pääsi vastaamaan tuoreeltaan, onko yhteisvastuu lisääntynyt.
– Onhan se lisääntynyt erittäin paljon. Ennen ei ollut rahoitusvakautusvälinettä, nyt on EVM-mekanismi ja pankkiunioni, koko ajanhan tähän suuntaan on menty. Ja sitten vielä Kataiselle tiedoksi, että veronmaksajien varoja ne ovat tallettajienkin varat, ainakin tähän asti ovat olleet, Soini muistutti.
Niinistö selitti vihreiden kannattavan sellaisen rahavallan ottamista yhteiseen EU-valvontaan, jota EU-maat eivät pysty hallitsemaan erikseen.
– Ei niin, että EU ottaisi valtaa Suomesta EU:hun, vaan se ottaisi sitä harmaalta alueelta kansainväliseltä verokeinottelulta, Niinistö muotoili.
Eurobondit liian iso
askel liittovaltioon
RKP:n Carl Haglund piti hyvänä, että järjestelmät pakottavat maat toimimaan taloudellisesti hyvin. Vika oli, että huonostikin toimineet maat saivat halpaa lainaa. Näin tapahtuu nytkin Suomessa Kreikan ja Portugalin jatkoksi. Tämä on vaarallinen tie, siksi en kannata eurobondeja, Haglund sanoi.
– No siksipä olemme samassa europuolueessa. Eurobondit ovat niin iso askel kohti liittovaltiota, että siinä housut repeävät, keskustan Juha Sipilä sanoi. Hänen mukaansa mukaan yhteisvastu lisääntyy pankkiunionissa, kun olisi mieluummin pitänyt rakentaa kansalliset rahastot.
– Vihreiden Eurooppa-puolue kannattaa eurobondeja ja konservatiivien EPP:n ja demarienkin kärkiehdokkaat kannattavat eurobondeja. Totta kai etelän maat kannattavat yhteistä velkaa: heidän velkansa on paljon pohjoisen velkaa suurempi, Sipilä totesi.
Talletussuojaa ei
yhteisvastuulla
EU:n pankeilla on vastuu korvata tallettajien varat 100 000 euroon saakka kaikissa tilanteissa. Sitä varten on jokaisessa maassa talletussuojajärjestelmä, joka rahoitetaan pankkien kannatusmaksuilla. Komissio on esittänyt yhteistä EU:n laajuista rahastoa, johon rahat kerättäisiin valmiiksi tulevien kriisien varalle.
Vihreiden Niinistö oli taas ainoa joka kannatti tätä. Jopa Haglund vastusti sitä, että suomalaiset veronmaksajat korvaisivat kreikkalaisen tai espanjalaisen pankin kaatumista. Katainen povasi yhteisen rahaston johtavan jopa moraalikatoon.
– Vakuusrahaston pitää olla kansallinen, kaikki yhteisvastuu on pahasta. Tämän pankkiunionin tuloksena meillä on kohta täysin kilpailukyvytön eurooppalainen pankkisektori. Onhan se niin, että kun Jean-Claude Juncker asuu itse Luxemburgin veroparatiisissa ja on EPP:n pääehdokas niin kyllähän sen tietää, mitä siitä seuraa, Soini manasi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Katainen tölväisi Arhinmäkeä

Perussuomalaiset: Kehitysapu enemmän vapaaehtoiselle pohjalle
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää