Puhemies Eero Heinäluoma (sd.) vetosi sunnuntaina Yle Uutisten haastattelussa hallitukseen, että oppositiopuolueet otettaisiin mukaan kuntauudistuksen valmisteluun. Hän sanoi, että hallituksen ja opposition äärimmilleen kiristyneistä väleistä kärsivät nyt kunnat ja kuntalaiset.

Kurkotus vaalien jälkeiseen aikaan?

Tämä on varsin erikoista, sillä Heinäluoma edustaa hallituksen toista pääpuoluetta SDP:tä, jonka puheenjohtaja hän ei ole. Vetoomusta voi katsoa myös istuvan puheenjohtajan Jutta Urpilaisen kampituksena. Heinäluomaa pidetään nuoren SAK-taustaisen varapuheenjohtajan Antti Lindtmanin, 30, tukimiehenä.

Toisaalta Heinäluoma voi sanoa puolustavansa vetoomuksellaan parlamentin asemaa, mikä istuu hänen rooliinsa. Puhemies tulee myös valtion hierarkiassa heti presidentin jälkeen seuraavana, joten hän voi toimia eräänlaisena unilukkarina. Perinteisesti puhemieheltä onkin edellytetty asettumista puoluepolitiikan yläpuolelle.

Heinäluoman esityksen voi arvella myös petailevan seuraavien vaalien jälkeistä yhteistyötä, kuka silloin lieneekään SDP:n puheenjohtajana.

Veli-Pekka Leskelä