Slovenian demokraattinen puolue (SDS) on saamassa 25 paikkaa maan 90-paikkaisessa parlamentissa, kun lähes kaikki äänet on laskettu. Puolue on kansallismielinen ja maahanmuuttovastainen.

Toiseksi Slovenian vaaleissa pinnisti ex-koomikko Marjan Šarec. Hän kertoi, ettei hänen populistinen LMS-puolue aio tehdä hallitusyhteistyötä SDS:n kanssa.

Suurten puolueiden keskinäinen kyräily vaikeuttaa toimivan hallituksen muodostamista. Vuonna 2015 Slovenian kautta kulki niin sanotun Balkanin reitillä noin puoli miljoonaa turvapaikanhakijaa. Se on maan mittapuun mukaan paljon, koska Sloveniassa asuu hieman yli kaksi miljoonaa henkilöä.

SDS:n puheenjohtaja Janez Janša oli tyytyväinen vaalivoitosta, mutta ymmärsi hallituksen muodostamisen vaikeudet vaalitulosten perusteella. Parlamenttiin on tulossa yhdeksän puoluetta. Janšan puolueen vaalivoitto on jatkoa kansallismielisten puolueiden nosteelle ympäri Eurooppaa.

LMS on saamassa 13 paikkaa ja kolmanneksi tullut sosiaalidemokraattinen puolue 10 paikkaa. Äänestysaktiivisuus oli alhainen. Vain noin 52 prosenttia äänestäjistä vaivautui äänestämään.

Henri Alakylä