Kaksi kautta kansanedustajana ja loppuelämä on taloudellisesti turvattu. Ennen vuotta 2011 eduskuntaan valittujen kansanedustajien sopeutumiseläke voi olla 60 prosenttia kansanedustajan palkasta. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri haluaisi luopua kansalaisten oikeustajua loukkaavasta järjestelmästä.

Kansanedustajien sopeutumiseläke herätti keskustelua jo alkukesästä, kun Suomen Uutiset kertoi, että entinen kansanedustaja Päivi Lipponen (sd.) nostaa yhä sopeutumiseläkettä, vaikka saa miehensä, entisen pääministeri Paavo Lipposen yrityksestä merkittäviä palkka- ja osinkotuloja.

Kansanedustajien eläkelakia muutettiin vuonna 2011 siten, että ennen varsinaista vanhuuseläkeikää entisille kansanedustajille ei enää makseta sopeutumiseläkettä. Sen sijaan voi saada sopeutumisrahaa, joka on tasoltaan vaatimattomampi.

Soputumiseläkkeen saajat listasi toissa syksynä Mtv. Mukana oli lähes 70 entistä kansanedustajaa.

Kukaan ei mielellään puhu sopeutumiseläkkeen puolesta, mutta ongelmana ennen 2011 valittujen kansanedustajien kohdalla on, että heidän eläkkeidensä kohtuullistamisen voisi tulkita taannehtivaksi lainsäädännöksi. Tähän vetosivat muun muassa vihreiden ja kokoomuksen ryhmänjohtajat Iltalehdessä.

– En ymmärrä, miksi kansanedustajan työn pitäisi olla erityisessä asemassa. Järkevin olisi, että kansanedustajat olisivat samassa asemassa kuin muutkin palkansaajat, perussuomalaisten ryhmäjohtaja Leena Meri sanoo Iltalehdessä.

Perussuomalaiset tekivät kaksi vuotta sitten lakialoitteen sopeutumiseläkkeiden kohtuullistamisesta.

Suomen Uutiset