

Matti Matikainen
Kantelu oikeuskanslerille: ”Minkä Suomen lain tai valtiosäännön nojalla Suomen pääministeri voi valtuuttaa vieraan vallan edustajan käyttämään Suomen esitys-, puhe- ja äänivaltaa?”
Pääministeri Sanna Marin poistui Eurooppa-neuvoston kokouksesta pikavauhtia. Hän pyysi Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä edustamaan Suomea loppukokouksen ajaksi. Oliko tällä vallanluovutuksella perustuslaillinen pohja? Asia siirtyy oikeuskanslerin arvioitavaksi.
Olen poistunut Eurooppa-neuvoston kokouksesta varotoimenpiteenä ja pyytänyt Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä edustamaan Suomea loppukokouksen ajan. https://t.co/SVFH7YAFb1
— Sanna Marin (@MarinSanna) October 16, 2020
Perussuomalaisten ex-kansanedustaja Pentti Kettunen ilmoittaa jättäneensä perjantaina kantelun asiasta oikeuskanslerille. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kainuun Sanomat.
Kantelussa Kettunen pyytää oikeuskansleria ”..selvittämään sen seikan millä oikeudella ja minkä Suomen lain tai valtiosäännön nojalla Suomen pääministeri voi valtuuttaa vieraan vallan edustajan käyttämään Suomen esitys-, puhe- ja äänivaltaa tärkeässä Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa?”.
Kantelu kokonaisuudessaan:
+++
Valtioneuvoston Oikeuskanslerille
PL 20
00023 Valtioneuvosto
Asia: selvityspyyntö/kantelu
Ylen uutiset kertoivat 16.10.2020 että Suomen pääministeri Sanna Marin on mahdollisesti altistunut korona-virukselle ja on keskeyttänyt osallistumisensa Eurooppa-neuvoston kokoukseen ja palannut takaisin Suomeen vapaaehtoiseen karanteeniin.
Uutisessa kerrottiin edelleen, että Suomen pääministeri Marin on valtuuttanut Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin edustamaan Suomea ko. kokouksessa.
Pyydänkin Oikeuskansleria selvittämään sen seikan millä oikeudella ja minkä Suomen lain tai valtiosäännön nojalla Suomen pääministeri voi valtuuttaa vieraan vallan edustajan käyttämään Suomen esitys-, puhe- ja äänivaltaa tärkeässä Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa?
Jos pääministeri Marin on todella luovuttanut mandaatin hoitaa EU:n huippukokouksessa Suomen asiaa vieraan valtion pääministerille, voidaanko mandaatti katsoa lailliseksi ja jos Stefan Löfven hoitaakin Suomen asiaa Suomen etujen vastaisesti niin kenen vastuulla asia on.
Ruotsin pääministeri tuskin on oikeudellisessa vastuussa Suomen oikeusviranomaisille tai Suomen eduskunnalle.
Jos pääministeri Sanna Marinin kyseiselle toimelle ei ole laillisia edellytyksiä voidaanko ajatella, että kyseessä on valtiopetokseen rinnastettava toimi?
Kajaani 16.10.2020
Pentti Kettunen
ent. kansanedustaja
+++
Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) pitää asiaa vakavana. Hänen mukaansa asia on selvitettävä.
Kysymys pääministeri Marinin Ruotsin pääministerille luovuttamasta Suomen edustamisesta EU:n neuvoston kokouksessa on vakava. Asia selvitetään tarvittaessa vaikka kantelulla oikeuskanslerille.
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) October 17, 2020
Mäkelä jatkaa:
– Minua kiinnostaa suuren valiokunnan varapuheenjohtajana, miten toteutuu eduskunnan ja suuren valiokunnan tiedonsaantioikeus Ruotsin pääministeriltä? Kutsutaanko Löfven meidän kuultavaksemme, ja voimmeko päättää hänen mandaatistaan ja luottamuksestaan?
Minua kiinnostaa #eduskunta #suurivaliokunta varapuheenjohtajana, miten toteutuu eduskunnan ja suuren valiokunnan tiedonsaantioikeus Ruotsin pääministeriltä? Kutsutaanko Löfven meidän kuultavaksemme, ja voimmeko päättää hänen mandaatistaan ja luottamuksestaan? @MatiasTurkkila
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) October 17, 2020
Lisätty Mäkelän toinen kommentti klo 19.01.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.