

Matti Matikainen
Kantelu oikeuskanslerille: ”Minkä Suomen lain tai valtiosäännön nojalla Suomen pääministeri voi valtuuttaa vieraan vallan edustajan käyttämään Suomen esitys-, puhe- ja äänivaltaa?”
Pääministeri Sanna Marin poistui Eurooppa-neuvoston kokouksesta pikavauhtia. Hän pyysi Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä edustamaan Suomea loppukokouksen ajaksi. Oliko tällä vallanluovutuksella perustuslaillinen pohja? Asia siirtyy oikeuskanslerin arvioitavaksi.
Olen poistunut Eurooppa-neuvoston kokouksesta varotoimenpiteenä ja pyytänyt Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä edustamaan Suomea loppukokouksen ajan. https://t.co/SVFH7YAFb1
— Sanna Marin (@MarinSanna) October 16, 2020
Perussuomalaisten ex-kansanedustaja Pentti Kettunen ilmoittaa jättäneensä perjantaina kantelun asiasta oikeuskanslerille. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kainuun Sanomat.
Kantelussa Kettunen pyytää oikeuskansleria ”..selvittämään sen seikan millä oikeudella ja minkä Suomen lain tai valtiosäännön nojalla Suomen pääministeri voi valtuuttaa vieraan vallan edustajan käyttämään Suomen esitys-, puhe- ja äänivaltaa tärkeässä Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa?”.
Kantelu kokonaisuudessaan:
+++
Valtioneuvoston Oikeuskanslerille
PL 20
00023 Valtioneuvosto
Asia: selvityspyyntö/kantelu
Ylen uutiset kertoivat 16.10.2020 että Suomen pääministeri Sanna Marin on mahdollisesti altistunut korona-virukselle ja on keskeyttänyt osallistumisensa Eurooppa-neuvoston kokoukseen ja palannut takaisin Suomeen vapaaehtoiseen karanteeniin.
Uutisessa kerrottiin edelleen, että Suomen pääministeri Marin on valtuuttanut Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin edustamaan Suomea ko. kokouksessa.
Pyydänkin Oikeuskansleria selvittämään sen seikan millä oikeudella ja minkä Suomen lain tai valtiosäännön nojalla Suomen pääministeri voi valtuuttaa vieraan vallan edustajan käyttämään Suomen esitys-, puhe- ja äänivaltaa tärkeässä Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa?
Jos pääministeri Marin on todella luovuttanut mandaatin hoitaa EU:n huippukokouksessa Suomen asiaa vieraan valtion pääministerille, voidaanko mandaatti katsoa lailliseksi ja jos Stefan Löfven hoitaakin Suomen asiaa Suomen etujen vastaisesti niin kenen vastuulla asia on.
Ruotsin pääministeri tuskin on oikeudellisessa vastuussa Suomen oikeusviranomaisille tai Suomen eduskunnalle.
Jos pääministeri Sanna Marinin kyseiselle toimelle ei ole laillisia edellytyksiä voidaanko ajatella, että kyseessä on valtiopetokseen rinnastettava toimi?
Kajaani 16.10.2020
Pentti Kettunen
ent. kansanedustaja
+++
Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) pitää asiaa vakavana. Hänen mukaansa asia on selvitettävä.
Kysymys pääministeri Marinin Ruotsin pääministerille luovuttamasta Suomen edustamisesta EU:n neuvoston kokouksessa on vakava. Asia selvitetään tarvittaessa vaikka kantelulla oikeuskanslerille.
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) October 17, 2020
Mäkelä jatkaa:
– Minua kiinnostaa suuren valiokunnan varapuheenjohtajana, miten toteutuu eduskunnan ja suuren valiokunnan tiedonsaantioikeus Ruotsin pääministeriltä? Kutsutaanko Löfven meidän kuultavaksemme, ja voimmeko päättää hänen mandaatistaan ja luottamuksestaan?
Minua kiinnostaa #eduskunta #suurivaliokunta varapuheenjohtajana, miten toteutuu eduskunnan ja suuren valiokunnan tiedonsaantioikeus Ruotsin pääministeriltä? Kutsutaanko Löfven meidän kuultavaksemme, ja voimmeko päättää hänen mandaatistaan ja luottamuksestaan? @MatiasTurkkila
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) October 17, 2020
Lisätty Mäkelän toinen kommentti klo 19.01.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.