
Katalonian separatistit säilyttivät enemmistön alueparlamentissa
Katalonian aluevaaleissa itsenäisyyttä tavoittelevat puolueet säilyttivät parlamentaarisen enemmistön. Ne saavat yhteensä 70 paikkaa 135-paikkaisessa alueparlamentissa.
Itsenäisyyttä vastustavat puolueet saalistivat 57 paikkaa. Loput kahdeksan paikkaa meni Podemosin Katalonian siivelle. Puolue vastustaa yksipuolista itsenäisyysjulistusta, mutta myös autonomian rajoittamista. Vaalit sujuivat rauhallisesti. Äänestysaktiivisuus nousi peräti 82 prosenttiin.
Ääniosuuksissa separatistit separatistit pitivät pintansa. Separatistien ääniosuus oli 47,5 prosenttia. Katalonian itsenäisyyttä vastustavat puolueet kasvattivat kannatustaan vuoden 2015 aluevaaleista 39,1 prosentista 43,4 prosenttiin.
Monitulkintaiset vaalit
Politiikassa puolueilla on taipumus nähdä hopeareunuksia synkissäkin vaalituloksissa. Itsenäisyyttä tiukasti vastustava Ciudadanos nousi vaalien suurimmaksi puolueeksi 37 parlamenttipaikalla. Puolueen Katalonia-siiven johtaja Inés Arrimadas muistutti, että tulos oli kiistaton voitto ”perustuslaillisiksi” kutsutulle Katalonian itsenäisyyttä vastustavalle blokille. Suurimman puolueen asemasta huolimatta Ciudadanosilla on toivoton tehtävä kasata Kataloniaan enemmistöhallitusta.
Roiman rökäletappion kokenut laitavasemmistolainen CUP iloitsi silti neljästä paikastaan, jotka merkitsevät puheenjohtajansa Carles Rieran mukaan tärkeää apua separatisteille. Ilman näitä paikkoja separatistit eivät voisi kasata enemmistöhallitusta. CUP saalisti vuonna 2015 kymmenen parlamenttipaikkaa.
Yhdessä Katalonia -puolueen Belgiassa maanpaossa oleva puheenjohtaja Carles Puigdemont iloitsi vaalituloksesta mahtipontisessa kiitospuheessaan. Puigdemont johdatti puolueensa toiseksi suurimmaksi 34 paikalla.
– Haluan onnitella katalaaneja maailmalle lähettämästään viestistään. Katalonian tasavalta kukisti monarkian ja artikla 155:n. Herra Rajoy liittolaisineen ovat hävinneet, Puigdemont julisti Brysselissä ja osoitti sanansa Espanjan pääministeri Mariano Rajoylle.
Puigdemont viittasi Rajoyn käynnistämään Espanjan perustuslain artiklaan 155, jolla Espanja voi mitätöidä tai rajoittaa Espanjan eri itsehallintoalueiden valtaa.
Rajoyn PP:lle ruma selkäsauna
Rajoyn luotsaama PP rojahti vaaleissa CUP:n tavoin. Puolue jäi vain kolmeen parlamenttipaikkaan. Vielä vuonna 2015 PP sai 11 paikkaa.
PP:n vaalivalvojaisissa oli haudanhiljaista ääntenlaskennan edetessä. Puolueen aluejohtaja Xavier García Albiol myönsi vaali-illan olleen ”erittäin huono”. Hän kertoi uskovansa, että Katalonian tuleva hallitus noudattaa lakia.
– Tämä oli huono päivä PP:lle, mutta myös Katalonian tulevaisuudelle, Albiol muotoili.
Hän onnitteli Ciudadanosia vaalivoitosta.
ERC:n Rovira: tasavaltalaishallitus pikatahtia pystyyn
Gallup-suosikkina paistatellut ERC valui lopulta tuloksissa kolmanneksi. Separatistipuolue sai 32 paikkaa alueparlamenttiin. Puolueen puheenjohtaja Oriol Junqueras on pidätettynä Madridissa. Puolueen kakkoshenkilö Marta Rovira juhli separatistien vaalitulosta Barcelonassa.
– Nyt meidän täytyy kasata nopeasti tasavaltalaishallitus mahdollisimman nopeasti, Rovira kertoi.
ERC kieltäytyi Puigdemontin ehdottamasta yhteislistasta todennäköisesti siksi, että mielipidemittauksissa ERC:stä piti tuleman suurin separatistipuolue. Rovira ei murehtinut puolueensa noloa kömmähdystä.
Katalonian kriisiin tuskin nopeaa ratkaisua
Puigdemont vaati Espanjan hallituksen purkavan välittömästi Katalonian itsehallinnon rajoitukset. Espanja ei ole vaali-iltana perunut etsintäkuulutustaan Puigdemontista. On epäselvää, milloin hän voi palata Kataloniaan. Lisäksi Junqueras on pidätettynä.
Separatistien ja perustuslaillisten retoriikka ei ainakaan vaali-iltana pehmentynyt. Kiista voisi ratketa neuvottelupöydässä, jos Espanja perääntyisi myöntämällä Katalonialle laajempaa autonomiaa.
Espanjan kannalta riski on, että muutkin itsehallintoalueet alkavat vaatia lisävapauksia esimerkiksi verotuksessa. Toiseksi perääntyminen olisi Rajoylle merkittävä arvovaltatappio. Se voisi nakertaa hänen uskottavuuttaan valtiojohtajana.
Separatistit muodostavat mitä ilmeisimmin aluehallituksen Kataloniaan. Uusi itsenäisyysjulistus kärjistäisi tilannetta lisää. Retoriikan osalta tämä ei olisi yllätys.
– Itsenäisyys on jälleen kerran voittanut vaalit selkeästi. Se sai yli kaksi miljoonaa ääntä. Mikä kohta tässä on vielä epäselvää, Puigdemont kysyi Katalonian TV3:n haastattelussa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää