
Katosivatko konservatiiviset mediat Facebook-uutisvirrastasi? Helmikuussa tehty muutos algoritmeihin suosi liberaaleja ja sorsi konservatiivisia medioita
Facebook viilasi helmikuussa algoritmejaan niin, että käyttäjä näkee omassa uutisvirrassaan enemmän kavereiden päivityksiä ja vähemmän linkkejä uutismedioiden saiteille. Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että uusi algoritmi rokotti vain konservatiivisia medioita, kun taas esimerkiksi CNN näkyy käyttäjien uutisvirrassa lähes yhtä usein kuin ennenkin. Facebookin ja Googlen kaltaisten internetjättien valta informaation portinvartijana huolettaa nyt jopa Webin keksijä Tim Berners-Leetä.
The Outline -sivustolla julkaistun raportin mukaan konservatiivisen median näkyvyys Facebookissa on vähentynyt algoritmimuutoksen jälkeen tavalla, jota ei voi selittää muilla tekijöillä, esimerkiksi sellaisella kuin julkaisutahdin harveneminen. Muutoksen häviäjiä olivat esimerkiksi Fox News, Breitbart ja Presidentti Donald Trumpin sivu.
Sen sijaan valtavirtamedian näkyvyys pysyi samana tai jopa kasvoi huolimatta postaustiheyden harventumisesta. Voittajia olivat muun muassa CNN ja The New York Times.
Sosiaalisella medialla on valtava vaikutus politiikkaan, mutta viime päiviin asti suuri yleisö on olettanut, että sosiaalisen median alustoja, kuten Facebookia ja Twitteriä ylläpitävät yhtiöt sekä hakukonejätit kuten Google eivät ole aktiivisia toimijoita poliittisessa pelissä. Tämä sinisilmäinen käsitys alkaa olla väistymässä.
Historioitsija Niall Ferguson varoittaa, että Piilaakso ratkaisee seuraavien vaalien voittajat, elleivät konservatiivit tee mitään.
– Ellemme tee mitään, välivaalit tulevat menemään huonommin kuin kuvittelet – paljon huonommin – koska somealustoja ylläpitävät yritykset Piilaaksossa eivät toista kertaa salli konservatiivien käyttää niitä kuten Donald Trumpin kampanjassa 2016, Ferguson totesi Infowarsille ja lisäsi, ettei Facebook koskaan ymmärtänyt, kuinka tärkeä heidän alustansa oli Trumpin kampanjalle.
– En usko että hänestä olisi tullut presidenttiä ilman Facebookia.
– Konservatiivit tulevat olemaan alakynnessä, kun algoritmia on jo joiltakin osin painotettu äärioikeistolaisia elementtejä vastaan… mutta kuka päättää? Kuka päättää, kuka kuuluu ’Alt-Rightiin’ eikä kuulu julkisen keskustelun piiriin, Ferguson kysyi.
Infowars kertoo myös psykologi Robert Epsteinin laskelmasta, jonka mukaan Googlen algoritmi, joka listaa hakutulokset, ”voi määrätä lopputuloksen 25 prosentissa kaikista kansallisista vaaleista” yksinkertaisesti listaamalla positiiviset ja negatiiviset artikkelit järjestykseen, joka suosii yhtä kandidaattia ja syrjii toista.
Myös webin keksijä Tim Berners-Lee on huolissaan internetin kehityksestä monopolien suuntaan. Webin täyttäessä 29 vuotta Berners-Lee julkaisi avoimen kirjeen World Wide Web foundationin sivustolla. Sen mukaan web on uhattuna, ja meidän on taisteltava vapaata internetiä uhkaavia monopoleja vastaan.
Berners-Lee on huolestunut samoista Piilaakson suurista toimijoista kuin Ferguson.
– Mikä kerran oli rikas valikoima blogeja ja sivustoja on jäänyt muutaman hallitsevan alustan valtavan paineen alle, Berners-Lee kirjoittaa.
– Tämä vallan keskittyminen luo uuden joukon portinvartijoita sallien muutaman alustan kontrolloida, mitkä ajatukset ja mielipiteet nähdään ja jaetaan.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää