Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen Kauko Tuupainen vaatii Kreikan eroa eurosta:
”Kreikan on erottava eurosta itse. Ja ellei se sitä ymmärrä tai halua tehdä, niin muiden euromaiden on erotettava se. Tämä siksi, että euromaitten tukea on annettu Kreikalle jo riittävästi. Ja näyttää siltä, että se ei tehoa. Kreikan on keksittävä omat keinot selviytymiseensä.
”Vanha sanonta pätee Kreikkaan tässä asiassa erittäin hyvin, eli kannettu vesi ei kauaa kaivossa pysy”, tykittää Tuupainen.

Konsultointiin uponnut jo lähes miljoona

Kauko Tuupainen on eduskunnan ja Suomen pankin tilintarkastaja ja numeroiden parissa siviilityönsäkin tehnyt kansanedustaja.
Hän paheksuu tukipaketteja kaiken kaikkiaan ja kummastelee niin sanottuja ’asiantuntijapalkkioita’, joita valtiovarainministeriö on maksellut konsulttifirmoille:
”Ajatella, että pelkästään konsulttipalkkioita on maksettu tukipakettien vuoksi 921 000 euroa, joista Kreikan asioiden selvittelyyn on uponnut 680 tuhatta.
”Lisäksi Suomi maksoi osuutensa, 1 440 miljoonaa – siis liki puolitoista miljardia – Euroopan vakausmekanismille eli EVM:lle yhdessä erässä, kun muut maat maksavat osuutensa viidessä erässä vuosina 2012-2014. Suomelle koituu menettelystä suuria korkotappioita”, valaisee kansanedustaja Tuupainen.

Suomen hallitus joutuu taipumaan

Jyrki Kataisen hallitus on uhonnut, että vaikka se jäisi yksin, niin se vastustaa Kreikan lainojen anteeksiantoa.
Siitäkään huolimatta, että Tuupainen ei hallituksen tahtoon usko, ei hänkään sitä hyväksyisi:
”Minun mielestäni hallituksen pitää pysyä kannassaan, että Kreikan lainoja ei anneta anteeksi. Mutta näyttää siltä, että muut maat lähtevät velkojen anteeksiannon tielle ja siihen joutuu Suomikin tyytymään. Tästä seuraa, että näillä näkymin Suomi menettää vakuutensa eli 925 miljoonaa euroa, josta taas seuraa, että vuoden 2014 valtionbudjettiin tulee lähes miljardin euron aukko”, jyrähtää Tuupainen.

Seppo Huhta