Kansanedustaja Maria Lohela aloitti torstain kyselytunnin vaatimalla kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautalalta selviää vastausta siihen kysymykseen, onko miljardiluokan kehitysyhteistyön valvominen pistokokein tämän mielestä todella riittävää.

Hautala vastasi, että muutakin valvontaa on, mutta ei kuitenkaan kyennyt torjumaan julkisuudessa esitettyjä väitteitä miljoonien väärinkäytöksistä. Hautala sen sijaan selitti, että viime vuonna väärinkäytöksiä oli ainakin 415 000 euron edestä. Hän lupasi myös, että vastaisuudessa ollaan tarkempia.

Edustaja Tom Packalén totesi, että Suomella ei ole kunnollisia kehitysyhteistyötavoitteita, ei päämäärää, eikä visioita. Packalen halusi ministerin kertovan, miten kehitysyhteistyön tuloksellisuudesta saadaan totuudellista ja riittävää tietoa myös maksajalle eli Suomen kansalle.

Hautala joutui joutui toteamaan Packalenin olevan oikeassa – siksikin, että OECD on moittinut Suomen löysää tavoitteiden asettelememista kehitysavussa. Nyt tavoitteita on Hautalan mukaan ruvettu määrätietoisesti asettamaan. Hautala jätti vastaamatta Packalenin kysymykseen tiedottamisesta.

Edustaja Timo Soini vaati, että etenkin tyttöjen ja naisten asemaan ja ihmisoikeuksien toteutumiseen kohdemaissa on otettava tiukka kanta. Ministeri Hautala myönsi, että Soinin esiin nostamat kysymykset olivat paikallaan ja hän kertoi esimerkkinä, kuinka Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa Suomen tukemana tehdään kehitysyhteistyötä auttamalla naisia ehkäisyneuvonnan piiriin.

Suomi maksaa kehitysapua 1,1 miljardia euroa vuodessa. Tämä tarkoittaa 450 euroa jokaista työssäkäyvää suomalaista kohti.

Uutisointia muualla: Ilta-Sanomat

Teksti: Seppo Huhta
Kuva: Matias Turkkila