
Keskusta hyökkäsi hallituksen ”sote-kujanjuoksun” kimppuun
Eduskunnna kyselytunti alkoi varsin dramaattisesti, kun kännyköihin tuli STT:n sähke, jonka mukaan oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r. ) mukaan hallitukselle päivällä esitetty työryhmän sote-esitys ei ole perustuslain mukainen ja osa hallituspuolueista haluaa asian käsittelyyn jo lähiviikkoina.
Keskustan Juha Rehula nosti asian esille autoverokysymyksen jälkeen. Hän muistutti, että tänään oli sote-uudistuksen pitkään odotettu parasta ennen-päivä, jolloin piti tietämän, mitä tulossa on. Hallituksen tavoitteet hartioiden levenemisestä ja hallinnon yksinkertaistumisesta eivät ole toteutumassa. Hallinto on monimutkaistumassa, toimivia rakenteita ollaan rikkomassa ja taloudellisuuslaskelmat puuttuvat kokonaan.
”Ei pitänytkään olla vielä valmis paperi”
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) korosti, että kyseessä on vasta työryhmän raportti, johon kunnat antavat lausuntonsa asiasta. Hän piti kiinni aikataulusta, että lausuntokierros kestää maaliskuulle saakka ja hallitus käsittelee asiaa huhtikuussa. Sitten se on hyvä pohja hallituksen päätöksille. Eduskuntaan lakiesitys tulisi syksyllä, jolloin sote-alueita ryhdyttäisiin muovaamaan. Tärkeimpänä tuloksena Huovinen piti päättävien tahojen vähentymistä 150:stä 50:een, mitä ilman, parempaa koordinaatiota, eivät kansalaisten palvelut parane ja luukulta toiselle hyppyttäminen lopu.
Rehula muistutti, että pohjia on ollut useita. Tänään näyttää siltä, että hallituksen linjauksen nauttima tuki murenee.
– Olemme viikolla kuulleet hallituksen kahden puolueen johtavan sosiaalipoliitikon kertovan, että tämä ei taida mennä eteenpäin tällaisena kuin on kaavailtu. Tänään luimme maan päälehdestä suurimman puolueen sosiaalipoliitikon Petteri Orpon (kok.) sanovan, että vastuukuntamalli ei ole kokoomukselle periaatekysymys.
Huovinen moitti soten haukkujia
Huovinen moitti oppositiota halveeraavien nimitysten keksimisestä sote-solmun ja -sotkun lisäksi, nyt on jo sote-kujanjuoksu. Se on ikävää, ikään kuin oppositio vähättelisi ongelmien olemassaoloa.
– Ei ole missään vaiheessa ollut ajatus, että nyt saisimme tietoa esimerkiksi uusien sote-alueiden perustamiseksi, Huovinen väitti ja sanoi työryhmän esityksen menevän kuntien päätettäväksi ja vasta sitten tulee arvioinnin paikka. Tämä monimutkainen asiakokonaisuus on ollut useina vuosina useiden hallitusten pöydällä ja vasta nyt on pykäläkohtainen raportti asiasta, hän muistutti.
Mihin voimme enää luottaa?
Rehula kehui Huovista: te teette niin paljon kuin kykynne riittää ja olette sitoutunut hallituksen linjaan. Muutama viikko sitten sanottiin, että sote-ratkaisulla painetaan kestävyysvajetta merkittävästi alas.
– Oppositiosta käsin emme voi kuin hämmästellä tätä tilannetta, kehen uskoo, kehen luottaa kun hallituksen keskeiset sote-alan toimijat huomauttavat, ettei tästä tule mitään. Ja suurimman hallituspuolueen ryhmäjohtaja ainakin raaputtamalla irtisanoutuu tuloksesta. Mitä tässä oikein pitäisi uskoa?
Huovinen muistutti hypänneensä liikkuvaan junaan seitsemän kuukautta sitten. Tähän monimutkaiseen asiaan liittyy varmasti erilaisia näkökulmia. Sitä ei voi katsoa vain päätöksentekijän, asiakkaan tai terveysalan ammattilaisen, vaan kokonaisuuden kautta. Siksi se on monimutkaista.
Ministerin syytettiin jo menevän työryhmän taakse sanoessaan, että sitä käsitellään lähiviikkoina: mitä hän käsittelee lähiviikkoina, jos hän lähettää raportin lausunnolle?
Backman syytti tietoisesta hämärtämisestä
SDP:n ryhmäjohtaja Jouni Backman (sd.) syytti oppositiota tärkeän hankkeen tietoisesta hämärtämisestä. Jos raportti on tullut viis vuntia sitten, ei sitä pitäisi puolueen tuomita kuntien ohi; perussuomalaisia hän kehotti luottamaan kuntiin.
Ministeri Henriksson sanoi, että perustuslakiongelmat eivät ole ylipääsemättömiä. hän sanoi perussuomalaiselle, että asiantuntijat kiinnittivät huomiota samoihin asioihin kuin jo puoli vuotta sitten, kuten pienten kuntien äänivaltaleikkuriin. He eivät ole pitäneet tehtävänään ratkaista asiaa itse.
Keskustan ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaan tähän ei ole edetty lainkaan: jos perus- ja erikoisterveydehuollosta otetaan raja pois, pompottelu loppuisi, mutta näin ei ole tehty.
Huovinen: ”Ettekö halua tehtävän kunnolla?”
Huovinen häkeltyi lopulta kysymään, eivätkö kansanaedustajat halua, että uudistus tehdään kunnolla – eihän tämän kanssa pitää hötkyillä, jolloin asiasta syntyneen myhäilyn keskellä puhemies Eero Heinäluoma (sd.) tuli hätiin ja huomautti minuutin kuluneen ja keskustelun päättyvän tähän.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.