Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa on tehnyt lakialoitteen ja kirjallisen kysymyksen, joissa hän vaatii verkkopankkipalveluiden luokittelemista kaikille tarjottavaksi peruspankkipalveluksi.

Elomaa edellyttää, että verkkopankkitunnukset on myönnettävä myös kansalaisille, joilla on maksuhäiriömerkintä. Elomaa perustelee aloitettaan mm. kansalaisten yhdenvertaisuudella.

Elomaan mielestä järkyttävää on, että ylivoimainen joukko maksuhäiriömerkinnän saaneista on tavallisia ihmisiä.

– Uhreiksi ovat usein joutuneet aivan tavalliset ihmiset, jotka ovat esimerkiksi sairastaneet viikkokausia tai kuukausikaupalla ja heille on tuona aikana ehtinyt syntyä maksuhäiriömerkintöjä. Minuun ovat ottaneet yhteyttä juuri nämä kansalaiset. Heiltä on pankki evännyt tunnukset, eikä pankkien edes tarvitse perustella päätöksiään näissä asioissa.

– Ihmiset asetetaan eriarvoiseen asemaan, kun vaikka vain haluaisi maksaa maksunsa ja laskunsa. Sitä paitsi pankeilla ei ole tässä riskiä, koska kyse ei ole luotonannosta, Elomaa muistuttaa.

Kelassakaan ei voi asioida muiden ihmisten tavoin, jos ei ole pankkitunnusta.

– Kelan moninaiset palvelut jäävät saavuttamatta. Esimerkiksi kuukausittainen työttömyysetuuden hakeminen käy liki mahdottomaksi, Elomaa päivittelee.

Esimerkiksi toimeentulotuen hakeminen edellyttää pankkitunnuksia. Samoin jos haet lainaa, sinulla on oltava pankkitunnukset. On monia muitakin laitoksia, virastoja, yrityksiä ja yhdistyksiä, jotka vaativat pankkitunnuksia asioiden hoitamiseksi.

– Vakuutusasiat on siirretty nettiin, verokortin tilaaminen vaikeutuu, työttömäksi ilmoittautuminen ja avoimien työpaikkojen hakeminen menee mahdottomaksi. On aivan hullua, että valtiolle ei voi hakea kuin pankkitunnuksilla, koska työt löytyvät osoitteesta valtio.fi. eikä myöskään VR:ltä ei voi tilata lippua ilman pankkitunnuksia, Elomaa huomauttaa.

SEPPO HUHTA