Porin SuomiAreenalla on koko kuluneen viikon ajan keskusteltu lähes kaikista mahdollisista yhteiskuntaamme liittyvistä asioista.

Yhtenä 125:sta paneelin tai keskustelupiirin aiheesta oli vastata kysymykseen, murretaanko lasten ja opettajien terveys.

Perussuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaa näki asiaan montakin ratkaisua. Hänen mielestään asiaan täytyy reagoida nopeasti:

”Lisää rahaa on löydyttävä heti seuraavasta lisätalousarviosta”.

Harmaan talouden peikko kummittelee

Elomaan mukaan homekoulujen taustalla on myös harmaa talous:

”Tämä liippaa harmaa taloutta sillä tavalla, että tehdään hirveällä kiireellä ja alihankintaketjut ovat todella pitkiä. Ongelmana on se, että kun homeongelmia ilmenee, niin vastuunkantajaa ei löydy. Sitten on vielä sekin, että alan koulutusta on vähennetty. Meillä on aivan liian vähän kosteusasiantuntijoita”, kertoo Elomaa.

Katastrofaalinen tulevaisuus

Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Kike Elomaa on suunnattoman huolissaan päiväkotien, koulujen, sairaaloiden ja muiden julkisten rakennusten sekä omakotitalojen homeongelmista:

”Nykytiedon valossa tulevaisuus näyttää katastrofaaliselta. Nyt rakennetaan esimerkiksi sellaisia kouluja, jotka jo valmistuessaan ovat hometaloja. Niistä tehdään pulloja, joissa ilma ei kierrä eikä liiku. Rakentamisen osaaminen tai siitä välittäminen on karannut jonnekin.

”Esimerkiksi kun satavuotiasta homeetonta rakennusta peruskorjataan, niin siitä tulee sen jälkeen hometalo. Eihän se näin saa olla.

”Lapsi voi olla homeelle altistuneena jatkuvasti: homeinen päiväkoti, homeinen koulu ja sitten hän voi vielä asua homeisessa omakotitalossa – ei ihme jos hengitysteiden sairaudet ovat lisääntyneet”, valistaa kansanedustaja Elomaa.

Irti tukipaketeista

Kike Elomaa vaatii, että Suomen on keskityttävä rakentamaan ja korjaamaan Suomea:

”Minun mielestäni kaikenlaisista tukipaketeista tulisi pidättäytyä ainakin muutamiksi vuosiksi. Esimerkiksi Kreikalle on annettu riihikuivaa rahaa 1,3 miljardia euroa. Homekoulujen, -päiväkotien ja -sairaaloiden korjaukset maksavat miljardeja euroja. Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että kukaan ei tiedä tulevaisuudesta mitään, koska pörssit heittelevät ja talouskasvu on epävakaata, jos sitä on ollenkaan. Syynä on se, että rahan valta on kasvanut liian suureksi ja se on  vaarallista”, muistuttaa Elomaa.

Seppo Huhta