Koronaviruksen aiheuttama dominoefekti on edennyt jo maapallon pohjoiskolkkaan. Arktisen raakaöljyn hinta on pudonnut runsaassa kuukaudessa 60 prosenttia ja pohjoisen miljardihankkeita öljyn ja kaasun hyödyntämiseksi peruutetaan urakalla. Energiaprojektien alasajosta kertoo Barents Observer.

Norjalainen jättiyhtiö Equinor (ent. Statoil) vetää henkilöstöä pois tuotantolautoilta ja leikkaa kustannuksensa minimiin. Samalla yhtiö peruuttaa viiden miljardin dollarin osakkeiden takaisinosto-ohjelman. Uudet hankkeet ovat vaikeuksissa ja Barentsinmerelle suunnitellun Johan Castberg -öljykentän hyödyntäminen myöhästyy ainakin vuodella.

Kaikesta leikataan

AkerBP-yhtiöllä on vastaavia ongelmia ja uudet hankkeet myöhästyvät, niitä siirretään tai ne perutaan. Öljynetsinnän resurssit puolitetaan ja kokonaisinvestoinneista leikataan neljännes. Stangnestindin öljykentän avaamista aivan Venäjän kainalossa Barentsinmerellä siirretään. Hanke on tarkoitus toteuttaa yhdessä venäläisen Lukoilin kanssa.

Venäjälle arktisten alueiden hyödyntäminen on ollut aivan suurvaltapolitiikan ytimessä. Raakaöljyn hinnanromahdus ja maan talousvaikeudet yleisemminkin asettavat pohjoisten jättihankkeiden eteen kookkaan kysymysmerkin. Pohjoisen Brent-raakaöljyn barrelihinta on OilPrice-sivuston mukaan heilunut viime päivinä 25-30 dollarin välillä.

Venäjän hankkeet vaarassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti asiakirjan arktisen alueen uusista hyödyntämismalleista 5. maaliskuuta. Pääministeri Mihail Mishustin hyväksyi puolestaan 18. maaliskuuta järjestelyn, jolla pohjoisia energiahankkeita tuupataan eteenpäin 20 prosentin valtiontuella.

Lainsäädäntö on pohjana öljyn, maakaasun ja muiden luonnonvarojen massiiviselle hyödyntämiselle strategisesti tärkeällä arktisella alueella. Venäjän hallituksen arvion mukaan veroetuudet johtavat jopa 15 biljoonan ruplan (216 miljardin euron) uusiin investointeihin seuraavan 15 vuoden aikana. Venäjän suurhankkeet ovat Barents Observerin mukaan nyt vaarassa.

SUOMEN UUTISET