Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Kivelä pohtii, että pitäisi siirtyä ”normaaliin päiväjärjestykseen” eli kirkollisasiat tulisi siirtää takaisin opetusministeriöön:
”Se olisi kyllä harkinnan arvoinen asia. Aiemminhan on ollut perinteisesti niin, että kirkollisasiat ovat olleet niin kutsutulle toiselle opetusministerille eli kulttuuriministerille kuuluvia asioita. Nyt vaan kävi niin, että tämän hallituksen muodostamisen yhteydessä persoonat ratkaisivat kirkollisasioista vastaavan ministerin henkilön”, kertoo Kivelä.

”Ruokolahden leijona”

Perussuomalaisten kansanedustaja – siviiliammatiltaan kirkkoherra – ei kuitenkaan olisi erottamassa sisäasiainministeri Päivi Räsästä:
”Toisaalta hän hoitanut sisäministerinä asiat hyvin. Sitten toisaalta nämä hänen puheensa ovat aiheuttaneet kirkolle haittaa. Ja sekin on huomattava, että uutisköyhänä kesänä Räsäsen puheesta on tullut yhdenlainen ’ruokolahden leijona’. Mutta kyllähän tällaisesta on haittaa kirkon ja valtion välissä suhteissa”, huoahtaa pastori.

Kivelä ihmettelee kirkosta eroamisia

Kimmo Kivelä kummastelee sitä, miksi Räsäsen puheet saavat ihmiset eroamaan kirkosta:
”Kyllä eroamisten suuri määrä huolestuttaa – totta kai. Mutta ihmettelen myös heitä jotka eroavat kirkosta, koska Päivi Räsänen ei edusta kirkkoa. Ihmisten pitäisi muistaa, että kirkko mm. auttaa vähäosaisia ja tarjoaa kriisipalveluja. Tämän ja kaiken kirkon muun tekemän työn taloudellista pohjaa rapautetaan näillä eroilla”, muistuttaa Kivelä.

Kirkon on muistettava perusasiat

Kivelän mielestä hokkus pokkus ei ole tie kirkosta eroamisten patoamiseksi:
”En kannata sitä, että kirkko tekisi mitään temppuja estääkseen eroamisia. Kirkon on pysyttävä uskollisena perustehtävälleen – että Jumalan ääni kuuluu, ja että kirkko antaa lohdutusta ihmisille – lohduttaa. Ihmiset puhuvat valtionkirkosta mutta emmehän me elä missään muinaisessa ajassa, jossa kirkko ja valtio olivat yhtä. Meidän kirkkomme on kansankirkko. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on itsenäinen, aivan toisella tapaa itsenäisempi kuin vaikkapa Yleisradio suhteessa valtioon. Jos johonkin muuhun vastaavaan vertaa, niin kirkon suhde valtioon on ehkä samanlainen kuin nykyisten itsenäisten yliopistojen”, opettaa kansanedustaja ja pappi Kimmo Kivelä.

Seppo Huhta