Ylen taloustutkimuksella teettämä gallup mittasi perussuomalaisille 18,1 % kannatuksen. Nousua on 0,4 prosenttiyksikköä. Päähallituspuolueista sekä kokoomus että sdp ovat vaikeuksissa. Kokoomus putosi 1,1 prosenttiyksikköä päätyen 20,8 % lukemaan. Sdp tippui 0,5 prosenttiyksikköä ja on nyt perussuomalaisten kanssa lähes tasoissa. Keskustan kannatus oli lähes ennallaan, se nousi 0,1 prosenttiyksikköä 17,2 %:iin.

Ylen mukaan gallupin viimeisen viikon lukujen mukaan sosiaalidemokraatit ovat tulleet aiempaa reippaammin alas, kannatus on vain 16,8 prosenttia. Perussuomalaiset sen sijaan olivat viikon kakkospuolue 20,2 prosentin kannatuksella. Myös keskustan tuki kasvoi kuluneen viikon aikaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavainen kommentoi lukuja.

– Oma arvioni on, että tilanne on hiljalleen ”kypsynyt” ja lopullinen sysäys puoluekannan vaihtamiselle saatiin tällä viikolla, kun demarit Urpilaisen johdolla asettuivat kannattamaan kyproslaisten pankkien auttamista.

Gallupmuutokset ovat Tossavaisen mielestä ymmärrettäviä, kun muistetaan sdp:n suhtautuminen Turun telakan tukemiseen ja kun sitten pian sen jälkeen halutaan pelastaa venäläisten mafiosojen miljardit.

– Demarit ovat omassa propagandassaan painottaneet solidaarisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Puheiden ja käytännön ristiriita on niin räikeä, että se ei jää kansalaisilta huomaamatta. Hyvä niin.

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen kommentoi myös lukuja.

– Laajalla rintamalla käyty taistelu suomalaisen työn ja yrittäjyyden puolesta tuo tulosta ja antaa kansalta luottamusta. Perussuomalaisten menestyksen takana on oikeanlaisen moraalin vaaliminen ja toiminta koplausmenettelyjä vastaan.

Demareiden viimeisen viikon rajussa pudotusessa näkyy Putkosen mukaan monta asiaa.

– STX:n jälkiaallot ovat rokottaneet päähallituspuolueita. Lisäksi Juho Eerola ahdisti Jutta Urpilaisen Kypros-asiassa nurkkaan. Mutta myös Urpilaisen omat Kypros-kommentit ovat vaikuttaneet pudotukseen. Lisäksi Teuvo Hakkaraisen ja muiden kansanedustajien toiminta Himasen tapauksessa ovat vaikuttaneet, Putkonen summaa.

PS VERKKOTOIMITUS