Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen ja vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön kiistely soiden suojelusta jatkui kiivaana eduskunnan kyselytunnilla. Grahn-Laasonen sanoi kysyttäessä, että hallitus haluaa jatkaa soiden suojelua, mutta hallitus haluaa kääntää painopistettä vapaaehtoisuuden suuntaan niin, ettei suojelu nostaisi automaattisesti maanomistajien karvoja pystyyn.

Hän sanoi, että kun soidensuojeluohjelma ulottuu vuoteen 2025 saakka, ei vapaaehtoisuuden selvittäminen marraskuuhun saakka ole kohtuutonta.

Niinistö: ”Arvokkuuden voivat määritellä asiantuntijat”

Edellinen ympäristöministeri Ville Niinistö näki asian toisin: hän oli edelleen tuohtunut Grahn-Laasosen linjauksesta ja sanoi sen vetävän asiantuntijoiden pohjatyön lokaan. Hän korosti, että soista on ojitettu jo 80 prosenttia ja ohjelmalla pitäisi suojella Etelä-Suomen viimeiset arvokkaat suot. Hänen mielestään suot pitää suojella suurina kokonaisuuksina ja arvokkaimmasta päästä.

– Arvokkuuden voivat määritellä parhaimmin asiantuntijat eikä maanomistajat, joiden mahdollisesti vapaaehtoisesti suojeltavaksi esittämät alueet sijaitsevat missä sattuu, Niinistö huomautti.

Grahn-Laasonen piti kiinni linjastaan ja sanoi soidensuojelun valmistelua jatkettavan Metso-suojeluohjelman mallin pohjalta, josta on saatu hyviä kokemuksia metsien suojelusta.

Niinistö sanoi Metso-ohjelman olevan eri asia kuin soidensuojeluohjelma: Metso-ohjelma on vapaaehtoinen, kun soidensuojeluohjelma perustuu lakiin.

– Saatte kaikin mokomin suojella soidensuojeluohjelman lisäksi Metso-ohjelman tapaan kuin haulikolla ampuen.

Niinistö sai tukea käsityksilleen vasemmistoliitosta mm. entiseltä puheenjohtajalta Martti Korhoselta. Varapääministeri Antti Rinne (sd.) vakuutti hallituksen jatkavan soidensuojeluohjelman edistämistä yhtenäisenä.

Oinonen: ”Miljoonat rupikonnien kitaan!”

Perussuomalaisten Pentti Oinonen puuttui suokiistaan kiittämällä ministeriä tervetulleesta toimesta.

– Soiden suojeluun on varattu 80 miljoonaa euroa, vaikka kipeämmin ne olisi tarvittu työttömien ja eläkeläisten auttamiseen. Sen sijaan nyt ne on varattu rupikonnille!

– Kiitän ympäristöministeri Grahn-Laasosta siitä, että olette irrottautunut soidensuojeluohjelmasta. Kysynkin, pidättekö päänne nyt, kun vihreät ja SDP hyuökkäävät kuin julma peto vastaanne, Oinonen kysyi.

Grahn-Laasonen ei ottanut asiaan suoraa kantaa, vaan sanoi hallituksen haluavan jättää perintönä jälkeensä luonnontilaisia soita.

Veli-Pekka Leskelä