Kokoomus totesi ryhmäpuheessaan, että Venäjän toiminnan takia tämä hetki ei ole otollisin tai mieluisin päättää voimalahankkeesta. Ryhmä on kuitenkin yhtä mieltä elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren kanssa siitä, että päätökset tulee tehdä silloin, kun ne ovat pöydällä, eikä silloin kun se on poliittisesti mukavinta.
Kokoomus korostaa, että jo nykyiset ydinvoimalat poistavat 20 miljoonin tonnia kasvihuonekaasuja vastaavaan kivihiilivoimaan verrattuna. Voimala hillitsee tarvetta korottaa sähkön hintaa. VTT:n mukaan sähkön kuluttajahinta nousisi vuonna 2030 15 prosenttia enemmän, jos ydinvoimaa ei rakenneta. Arvioiden mukaan sähkön kulutus kasvaa 10-24 terawattituntia vuoteen 2035 mennessä.
Punavihreät vastaan,
Pekkarinen selitteli
Ydinvoimaa vastustivat tapansa mukaan vihreät ja vasemmisto. He moittivat ydinvoimaa vanhanaikaiseksi ja vaaralliseksi. Etenkin itäinen kytkös ärsytti punavihreitä puolueita.
Myös talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk.) rimpuili hieman ydinvoiman koukussa, kun hän esitteli johtamansa talousvaliokunnan kantaa eduskunnalle.
Pekkarinen selvitti lopuksi omaa kantaansa arvatessaan, että moni muistaa hänen äänestäneen ydinvoimaa vastaan, kun valtioneuvosto toi edellisen hankkeen eduskunnan päätettäväksi 1990-luvun alussa.
– Ymmärrän niitä, jotka vastustavat uutta ydinvoimaa. Olen yhä penseä ydinvoimaa kohtaan, Pekkarinen selvitti.
Pekkarinen sanoi globaalin ilmastopolitiikan muuttaneen hänen kantansa: maailmalla on yhteisiä ponnisteluita jopa lopettaa kokonaan fossiilisten polttoaineiden käyttö, mutta ydinvoimasta ei vastaavaa yhteistä näkemystä ole.
– Bioenergian osuus sähkönkulutuksesta voi nousta 10 terawattituntia. Se ei täyty tuuli- ja aurinkovoimalla, Pekkarinen linjasi ja puolusti usean miljardin euron investointia isolla alueellisella merkityksellä: se työllistää rakennusaikanaan tuhansia työntekijöitä ja 450-500 työntekijää pysyvästi.