Lauantai-iltana kymmenisen henkilöä heitti polttopulloja kohti Göteborgin keskustassa sijaitsevaa synagogaa, jossa oli meneillään juutalaisnuorten juhlat. Rakennuksessa ei syttynyt tulipaloa eikä kukaan loukkaantunut iskussa.

Poliisi otti kiinni heti verekseltään kolme nuorta miestä, joita epäillään synagogan tuhopolttoyrityksestä.

Tuoreita maahanmuuttajia Syyriasta ja Palestiinasta

Pidätettyjen henkilöllisyys on nyt selvinnyt. Ääriliikkeitä, rasismia ja juutalaisvastaisuutta tutkiva Expo-säätiö kertoo nettilehdessään, että pidätetyt ovat iältään 18, 20 ja 21 vuotta. Kaikki ovat tulleet Ruotsiin tänä vuonna. Kaksi epäillyistä on Syyriasta ja yksi Palestiinasta. Epäillyt kiistävät teon.

Ainakin yksi epäillyistä on ilmaissut sosiaalisessa mediassa tukensa USA:n vastaiselle mielenosoitukselle sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnusti viime keskiviikkona Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

– Epäillyt ovat parikymppisiä miehiä ja he ovat edelleen pidätettyinä, kertoi poliisin tiedottaja Ulla Brehm Expo-lehdelle.

Myös päivälehti Aftonbladet vahvistaa miesten Lähi-itään johtavan taustan. Syyttäjällä on tiistaihin puoleen päivään asti aikaa vaatia epäiltyjen vangitsemista.

”Ammutaan juutalaiset”

USA:n tunnustettua Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi eri puolilla maailmaa on esiintynyt muslimien järjestämiä juutalaisvastaisia mielenosoituksia. Jihadistisen terroristijärjestöt ovat yllyttäneet jäseniään iskuihin.

Malmön maahanmuuttajarikkaassa kaupungissa etelä-Ruotsissa kokoontui perjantaina noin 200 henkilöä juutalaisvastaiseen mielenosoitukseen, jossa uhattiin muun muassa ampua juutalaiset. Poliisi tutkii tapausta kiihottamisena kansanryhmää vastaan.

– On tuttu kuvio, että Lähi-idän tapahtumat aiheuttavat juutalaisvastaisia hyökkäyksiä myös Ruotsissa. Tämä on nähty jo aiempien intifadojen aikana, kertoo Ruotsin antisemitismin vastaisen komitean puheenjohtaja Svante Weyler.

Synagogien vartiointia on lisätty useissa kaupungeissa. Esimerkiksi Helsingin juutalainen seurakunta nosti turvatoimiaan Göteborgin iskun seurauksena.

SUOMEN UUTISET