Toimittaja, analyytikko Juhani Huopainen pitää Yhdysvaltain keskuspankin entisen pääjohtaja Alan Greenspanin viikonloppuista lausuntoa hyvin poikkeuksellisena.

– Yleensä keskuspankkiirit ja poliitikot eivät puutu toistensa tekemiseen, ja vielä vähemmän keskuspankkiirit puuttuvat toisten maiden poliitikkojen tekemisiin. Taustalla on syvä hätä ja kyllästyminen euroalueen toimintaan. Greenspanin viestiä kuitenkaan tuskin ymmärretään, Huopainen kirjoittaa blogissaan.

Keskuspankkiirien sekaantuminen politiikkaan on Huopaisen mukaan poikkeuksellista ja yleisesti paheksuttua.

– Syynä tähän on käytössä oleva vallanjako, jossa keskuspankkien harteilla on rahapolitiikka, ja lainsäädännöstä ja budjeteista päättävät poliitikot. Tämä palomuuri estää demokraattisen kontrollin ulkopuolella olevia keskuspankkeja sekaantumasta asioihin, jotka kuuluvat äänestäjille. Se estää samalla myös poliitikkoja ääntenkalasteluvimmassaan painostamasta keskuspankkeja lyhytnäköisille suunnille.

– Toinen palomuuri noudattaa kansallisrajoja – toisten maiden tekemisten kommentointia pidetään yleisesti vieraisiin pöytiin huuteluna. On äärimmäisen poikkeuksellista, että USA:n keskuspankin entinen pääjohtaja sekaantuu toisen valuutta-alueen asioihin näin räväköillä kommenteilla. Vain viikko sitten USA:n presidentti Barack Obama kommentoi, että laman keskellä olevan Kreikan kurittamista ei voi enää jatkaa.

Huopainen näkee Yhdysvaltain ulostulojen taustalla syvällisen kyllästymisen eurokriisiin.

– USA:n keskuspankki ei ole Eurooppaa julkisuudessa juuri kommentoinut, mutta tammikuun lopulla julkaistuun tuoreimpaan rahapoliittiseen lausuntoon oli ilmestynyt rahapolitiikan suuntaan vaikuttavien tekijöiden joukkoon uusi tekijä: kansainväliset tapahtumat. Kiina, Lähi-Itä, Venäjä eivät sellaisia ole olleet. Mitä ilmeisimmin USA:ssa on hermostuttu euroalueen saamattomuuteen. Eurokriisi vahvistaa dollaria ja puskee samanaikaisesti deflatorista painetta myös USA:n niskaan. Matalan inflaation aikakausi pakottaa pitämään korkotason maailmanlaajuisesti matalana, mikä lisää finanssikuplien riskejä.

Greenspan toteaa euron poliittiseksi hankkeeksi, joka ei tule kestämään ilman poliittista unionia. Samanaikaisesti hän toteaa poliittisen unionin mahdottomaksi. Hän uskoo euroalueen hajoavan ja pitää sitä suotavana kehityksenä, että talouksien sopeutuminen voisi käynnistyä.

Huopainen ihmettelee, miksi Helsingin Sanomat, Uusi Suomi, Talouselämä tai Verkkouutiset eivät ole tarttuneet näihin asiakohtiin. Greenspanin kommentit kun eivät koskeneet pelkästään Kreikkaa.

– Tätä suorempaan edes USA ei voi asioita sanoa. Totuus kerrottiin 88-vuotiaan eläkeläisen suulla. Suomessakin totuuden kuulee lähinnä eläkeikään ehtineiltä. Nyt kun joku vielä kuulisi ja toimisi, Huopainen kannustaa.