
Koronakriisi antaa ajatuksille siivet: Pohjolan unioni olisi vahvojen valtioiden liitto
Pandemia on pistänyt talouden polvilleen Euroopan unionissa ja eväät nousuun ovat toistaiseksi hukassa. Uusia ajatuksia kaivataan ja niitä löytyy ainakin Norjasta: liikemies pistäisi Ruotsin ja Norjan vahvuudet yhteen valtioon. Ajatusleikkiä voisi jatkaa pidemmällekin.
Norja ei ole EU:n jäsen, sillä on oma valuutta ja velaton kansantalous. Ruotsi on EU:n jäsen mutta maalla on oma valuutta ja vahva teollisuus.
– Ideaali ratkaisu olisi, jos Norja ja Ruotsi löisivät hynttyyt yhteen. Meillä on rahat ja teillä on teollisuus, sanoo sijoittaja ja liikemies Jan Petter Sissener Dagens Nyheterin haastattelussa.
Oppi niukkuudesta mennyt perille
Sissener ei usko pandemian V-muotoon. Siis siihen, että mörkö katoaa yhtä nopeasti kuin tulikin. Norjassakin on suuri joukko ihmisiä, jotka ovat saaneet maistaa työttömyyden katkeraa kalkkia. Pelko tulevasta ja oppi niukkuudesta tulevat jäämään ihmisten mieleen. Kansa ei tärvää rahaa ympäriinsä, kuten entisessä maailmassa tapahtui.
– Virus voi palata toisessa aallossa ja pandemia on jo ehtinyt muuttaa käytöstapojamme. Emme ehkä matkustele kuten ennen, kysymysmerkkejä on paljon. Kukaan ei voi pakottaa kansaa reissaamaan tai ylipäänsä kuluttamaan rahojaan.
– Kansa on oppinut varovaiseksi. Ja on selvää, että osa työnantajista ottaa firmasta läskit pois koronan varjolla. Jos jonkun työpanokseen ei olla tyytyväisiä, hän ei ehkä saa palata entisiin töihinsä. Siksi uumoilen, että työttömyys tulee olemaa pysyvämpää sorttia, sanoo norjalainen finanssimies.
Norjalla rahastossa 1000 miljardia euroa
Norja saa öljystä puolet kaikista teollisuuden verotuloista ja öljyrahaston arvo ylitti tuhat miljardia euroa vuoden alussa. Maan täytyy kuitenkin päästä eroon öljyriippuvuudesta ja siihen tarvitaan näkemystä sekä investointeja. Ruotsin teollisuuden voima ja maan markkinointikyky olisivat juuri sitä, mitä Norja kaipaa. Perinteinen, kehittyvä teollisuus on avain parempaan huomiseen.
– Kuulun niihin, jotka eivät usko Norjan mahdollisuuksiin vaikuttaa maailman hiilidioksidipäästöihin. Olen ehkä enemmänkin ilmastoskeptikko, joka usko ilmaston muuttuvan huolimatta meidän tekosistamme.
PU:ssa lähes 30 miljoonaa asukasta
Pohjoismaiden unioni ei ole aivan tuore ajatus. Vuosina 1397-1523 Kalmarin unionia tosin harva muistaa. Silloin käytiin saksalaisen Hansa-liiton mahtia vastaan, siinä mielessä nykyajassa on samoja piirteitä kuin poliittisessa tilanteessa 500 vuotta sitten.
Vajaat kolme vuotta sitten ranskalaisen BNP Baribas-pankin pohjoismaiden johtaja Eirik Winter perusteli Pohjoismaiden valtioliittoa nykyajan näkökulmasta: Pohjoismaiden unioni olisi maailman 10. suurin kansantalous ja sen ääni kuuluisi paljon paremmin kuin yksittäisten valtioiden. Hänen mukaansa tämä on tärkeätä EU:n hajanaisuuden, Venäjän uhan, islamistisen ekstremismin ja amerikkalaisen protektionismin alla ja paineissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jan Petter Sissener Eirik Winter BNP Paribas hiilidioksidipäästöt Norjan ölyrahasto virus valtioliitto Norja-Ruotsi V-muoto Kalmarin unioni Pohjoismaiden unioni PU koronakriisi pandemia Euroopan unioni työttömyys EU
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää