Vuosina 1996-2001 Kreikan puolustusministerinä toiminut Akis Tsochatzopoulos on todettu syyllistyneen rahanpesuun. Häntä voi odottaa jopa 20 vuoden tuomio. 74-vuotiaalla entisellä sosialistipuolueen Pasokin kärkinimellä on jo ennestään 8 vuoden tuomio omaisuuden pimittämisestä.

Uusi tuomio tuli n. 55 miljoonan euron lahjuksien vastaanottamisesta ja rahanpesusta. Suurimpia eriä ovat erilaiset asekaupat, kuten saksalaisten kanssa solmitut sukellusvenekaupat. Syytettyinä oli lisäksi 18 muuta, joista 16 tuomittiin syyllisiksi. Tuomittujen joukossa on entisen ministerin vaimo, ex-vaimo, tytär ja serkku. Serkku myönsi syyllisyytensä ja todisti Tsochatzopoulosia vastaan. Ex-ministeri itse kiistää syyllisyytensä.

Oikeudenkäynti on herättänyt Kreikassa valtavasti julkista keskustelua. Kansalaisten mukaan tapaus osoittaa esimerkillään, miten röyhkeästi kreikkalaispuolueet Nea Demokratia ja Pasok ovat vuorotellen kähmineet rahoja omiin taskuihinsa. Tuomion on aiemmin saanut muun muassa Tessalonikin entinen pormestari. Hänet tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen kaupungin varojen väärinkäytöksistä.

Henri Myllyniemi