Kreikkaan hakeutui 50 000 pakolaista ja turvapaikanhakijaa tämän vuoden heinäkuussa. Pakolaisia Kreikkaan tuli siten heinäkuussa enemmän kuin koko viime yhteensä, talouslehti Financial Times kirjoittaa.

YK:n pakolaisjärjestö kuvaa suosittujen lomasaarien tilannetta ”täydeksi kaaokseksi”.

– Kreikkaa kohtaa kriisi kriisin keskellä, pääministeri Aleksis Tsipras toteaa.

Tsipras pyytää EU:n apua pakolaistulvan tuomista ongelmista. Hänen mukaansa Kreikan infrastruktuuri ei kestä tällaista määriä avunhakijoita.

Kreikka on myöntänyt väliaikaisia turvapaikkoja osalle maahantulijoista, jotta nämä voivat matkustaa esimerkiksi Ateenaan suosituilta turistisaarilta. Erityisesti lähellä Turkkia olevat lomasaaret ovat suurissa vaikeuksissa.

Ateenakin on suosittu lomakohde, eikä suurkaupunkikaan ole välttynyt kokonaan pakolaisongelmalta. Kreikka on huolissaan lomamatkailijoiden viihtyvyydestä, sillä maan taloudesta noin neljännes koostuu turismista.

Kreikkaan on kuluvana vuonna saapunut yli 130 000 turvapaikanhakijaa ja pakolaista. Heidän lukumääränsä on viisinkertaistunut koko viime vuodesta.

Euroopan komission mukaan Kreikan rajavalvonta on riittämätön tällaisen haasteen edessä. Kreikan talouskriisi ei kuitenkaan anna riittävästi mahdollisuuksia vastata haasteisiin.

Henri Myllyniemi