
Kristityt vainon kohteena Aasiassa – vastenmielisyys kaikkea länsimaista kohtaan kasvussa
Ratkaiseva tekijä Sri Lankan terrori-iskujen ajoitukselle saattoi olla Uudessa Seelannissa tapahtunut verinen isku Christchurchin moskeijaan. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiseikkaa, että kristityt vähemmistöt ovat jo jonkin aikaa olleet kiihtyvän väkivallan kohteena Aasiassa. Itävaltalaisen Kurier- ja saksalaisen FAZ-lehden analyyseissa uskonnollisen väkivallan kuva alueella on kuitenkin moniulotteisempi. Yhteistä ääriliikkeille on länsimaisten arvojen väkivaltainen halveksunta.
Sri Lankassa kuoli pääsiäisenä yli 300 ja loukkaantui 500 ihmistä kolmeen kirkkoon ja kolmeen hotelliin kohdistuneissa pommi-iskuissa. Tekojen takana on ainakin kaksi paikallista islamistijärjestöä ja myös terroristijärjestö ISIS on kiirehtinyt ottamaan vastuun teoista. Suomen Uutiset kertoo asiasta tarkemmin toisessa artikkelissa.
Intian outo varoitus
Intia oli tiedotusvälineiden mukaan varoittanut Sri Lankan tiedustelupalvelun virkamiehiä vain hetkeä ennen sunnuntain iskuja. Uutinen kuulostaa oudolta, sillä Intian hinduaktivistit yrittävät parhaillaan ajaa maasta ulos sekä kristittyä että muslimivähemmistöä.
Hinduaktivistit syyllistyvät väkivaltaisuuksiin kristittyjä kohtaan, koska kristinusko nähdään laajentumishaluisena oppina. Kristinuskoisten on turha kääntyä avunpyyntöineen viranomaisten puoleen, nämä eivät ota kuuleviin korviinsakaan ihmisten hengenhätää saatikka kaltoin kohtelua.
Fundamentalismi kasvaa kaikkialla
Intian naapurimaassa Bangladeshissa maan hallinto tukee saarnaajaa, joka kehottaa vainoamaan kristittyjä. Vieläkin vaarallisempaa kristyillä on muslimijohtoisessa Pakistanissa. Suvaitsevaisuuden puolesta puhujia uhkaillaan maassa avoimesti. Myanmarissa buddhalaiset aktivistit syllistyivät ensin Rohinga-muslimiväestön kansanmurhaan ja nyt tähtäimessä on maan kristitty vähemmistö.
Tunnelmat kiristyvät myös itäisen Aasian muslimimaissa ja islamistinen fundamentalismi on kasvussa. Indonesiassa jo useilla paikkakunnilla valtaa pitävät islamistit. Sharia-laki on otettu käyttöön ja sen tuntevat nahoissaan erityisesti kristityt. Sama kaiku on askelten naapurimaa Malesiassa.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.