Ratkaiseva tekijä Sri Lankan terrori-iskujen ajoitukselle saattoi olla Uudessa Seelannissa tapahtunut verinen isku Christchurchin moskeijaan. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiseikkaa, että kristityt vähemmistöt ovat jo jonkin aikaa olleet kiihtyvän väkivallan kohteena Aasiassa. Itävaltalaisen Kurier- ja saksalaisen FAZ-lehden analyyseissa uskonnollisen väkivallan kuva alueella on kuitenkin moniulotteisempi. Yhteistä ääriliikkeille on länsimaisten arvojen väkivaltainen halveksunta.

Sri Lankassa kuoli pääsiäisenä yli 300 ja loukkaantui 500 ihmistä kolmeen kirkkoon ja kolmeen hotelliin kohdistuneissa pommi-iskuissa. Tekojen takana on ainakin kaksi paikallista islamistijärjestöä ja myös terroristijärjestö ISIS on kiirehtinyt ottamaan vastuun teoista. Suomen Uutiset kertoo asiasta tarkemmin toisessa artikkelissa.

Intian outo varoitus

Intia oli tiedotusvälineiden mukaan varoittanut Sri Lankan tiedustelupalvelun virkamiehiä vain hetkeä ennen sunnuntain iskuja. Uutinen kuulostaa oudolta, sillä Intian hinduaktivistit yrittävät parhaillaan ajaa maasta ulos sekä kristittyä että muslimivähemmistöä.

Hinduaktivistit syyllistyvät väkivaltaisuuksiin kristittyjä kohtaan, koska kristinusko nähdään laajentumishaluisena oppina. Kristinuskoisten on turha kääntyä avunpyyntöineen viranomaisten puoleen, nämä eivät ota kuuleviin korviinsakaan ihmisten hengenhätää saatikka kaltoin kohtelua.

Fundamentalismi kasvaa kaikkialla

Intian naapurimaassa Bangladeshissa maan hallinto tukee saarnaajaa, joka kehottaa vainoamaan kristittyjä. Vieläkin vaarallisempaa kristyillä on muslimijohtoisessa Pakistanissa. Suvaitsevaisuuden puolesta puhujia uhkaillaan maassa avoimesti. Myanmarissa buddhalaiset aktivistit syllistyivät ensin Rohinga-muslimiväestön kansanmurhaan ja nyt tähtäimessä on maan kristitty vähemmistö.

Tunnelmat kiristyvät myös itäisen Aasian muslimimaissa ja islamistinen fundamentalismi on kasvussa. Indonesiassa jo useilla paikkakunnilla valtaa pitävät islamistit. Sharia-laki on otettu käyttöön ja sen tuntevat nahoissaan erityisesti kristityt. Sama kaiku on askelten naapurimaa Malesiassa.